Slimme wifi rookmelders zijn rookmelders die verbonden zijn met het internet en kunnen worden bediend en gecontroleerd via een smartphone-app of een ander smart home-systeem. Naast de standaardfuncties van een rookmelder, zoals het detecteren van rook en het waarschuwen van bewoners met een luid alarm, hebben slimme wifi rookmelders extra functies die ze handiger maken in het dagelijks gebruik en in noodsituaties.
Een van de belangrijkste voordelen van slimme wifi melders is dat ze de bewoners via de app kunnen waarschuwen voor rookdetectie, zelfs als ze niet thuis zijn. Sommige modellen kunnen ook automatisch een noodbericht naar de hulpdiensten sturen als ze rook detecteren.
Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van een slimme rookmelder met app. Ten eerste biedt het je gemoedsrust. Je kunt met een gerust hart de deur uit gaan, wetende dat je altijd op de hoogte wordt gehouden van mogelijke rookontwikkeling in je huis. Het stelt je ook in staat om sneller te reageren in geval van nood, waardoor je de kans op ernstige schade door brand aanzienlijk verkleint.
Slimme wifi rookmelders kunnen ook worden geïntegreerd met andere smart home-apparaten, zoals slimme thermostaten of verlichtingssystemen. Bijvoorbeeld, als er rook wordt gedetecteerd, kan de rookmelder de thermostaat uitschakelen om te voorkomen dat de luchtstroom de vlammen aanwakkert en kan de verlichting worden ingeschakeld om het evacueren van het pand te vergemakkelijken.
Sommige slimme wifi rookmelders hebben ook extra sensoren, zoals koolmonoxide of luchtvochtigheidssensoren, die extra waarschuwingen kunnen geven en kunnen helpen bij het voorkomen van andere noodsituaties.
Tot slot zijn slimme wifi rookmelders doorgaans duurder dan traditionele rookmelders, maar de extra functies en het gemak kunnen de extra kosten waard zijn, vooral als je je zorgen maakt over de veiligheid van je huis en de gezondheid van je gezin.
Gelukkig hebben tegenwoordig de meeste panden wel rookmelders of koolstofmonoxidemelders hangen. Deze zorgen voor veel veiligheid wanneer je zelf thuis bent. Bij rook, brand of een overmaat aan koolstofmonoxide in de lucht beginnen ze te piepen. Dit hoor je luid en duidelijk, maar wanneer je niet thuis bent krijg je niks mee. Daarnaast weet je bij ‘traditionele’ melders vaak ook niet precies wat de reden is voor het gepiep. Brand, rook, koolstofmonoxide, een lege batterij? Voor maximale veiligheid van jou en jouw bezittingen raden wij altijd een slimme melder aan.
De werking van slimme wifi melders
Bij een slimme rook- of koolstofmonoxidemelder weet je meteen wat er aan de hand is. Brand, of een verhoogde concentratie koolstofmonoxide. Een slimme melder gebruikt hiervoor zijn speakers of geeft je een melding op je telefoon. Zo heb je, waar je ook bent, direct alle informatie en kun je snel adequaat handelen.
Waar hang je slimme melders op?
Het ophangen van je slimme rookmelders is belangrijk, maar waar doe je dat precies? Het beste is om je melders op te hangen op het traject van de vluchtroute. Dus bijvoorbeeld in de gang bij de slaapkamer en bij je voordeur. Kun je de gevoeligheid van je melders niet afstellen, dan kun je ze beter niet in de keuken of garage hangen. Zo voorkom je valse meldingen.
De vijf grootste voordelen van een slimme melder
Geen vals alarm meer
Je kunt de gevoeligheid van de sensoren vaak zelf kalibreren. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je een rookmelder in de keuken hebt hangen. De melder gaat dan niet meer af wanneer er een stukje vlees aanbrandt. Zo voorkom je een vals alarm. In andere ruimtes zet je de gevoeligheid hoger, voor maximale veiligheid.
Extra veiligheid
Er zijn materialen die branden zonder te roken, daarvoor bestaan hittemelders. Die detecteren niet alleen rook, maar ook temperatuur. Zo wordt de brand altijd vroeg gedetecteerd, ook al is er geen rook.
Simpele batterijtest
De tijd dat je op een stoel moet gaan staan om op de testknop van de rookmelder te drukken is verleden tijd. Bij een slimme melder check je dit eenvoudig op je telefoon.
Op afstand reageren
Een slimme melder op wifi kan ook verbonden worden met andere apparaten. Zo kun je zelf bepalen welke actie er ondernomen moet worden in geval van brand. Je kunt die acties op gang zetten via je smartphone, zoals direct de brandweer bellen.
Terugkijken in historie
Wanneer de sensoren een gevaar registreren wordt dit vastgelegd door je slimme melder. Zo kun je alle melders continu monitoren op je telefoon. Dit vooral handig wanneer je de gegevens moet laten zien aan een installateur, elektricien of verzekeraar.