Voor 23.30 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf 75,-
Gratis retourneren

Alles over slimme rookmelders

Rookmelders, Slimme melders

Slimme rookmelders voor je smart home

Met een slimme rookmelder word je ook op de hoogte gesteld van brand wanneer je niet thuis bent. Als deze melder namelijk rook detecteert, ontvang je direct een pushbericht op je telefoon. Dan weet je gelijk dat er thuis iets aan de hand is en kun je tijdig in actie komen en bijvoorbeeld de hulpdiensten inschakelen.

Wat is een slimme melder?

Een slimme melder is een rook-, hitte-, of koolmonoxidemelder die verbonden is met Wifi en bediend kan worden met een telefoon of app. Via de app kan je de rookmelder aan- en uitzetten en testen. Ook ontvang je een pushbericht op je telefoon als de melder afgaat. Zodra er stoffen waargenomen worden laat een slimme melder je direct een luid alarmsignaal horen. Vervolgens wordt er ook direct een pushbericht naar je smartphone gestuurd. Vaak kun je ook aflezen wat de status is van de batterij of accu en of de melder nog goed functioneert.

Verbind met je smart home
Een slimme rook-, koolmonoxide en hittemelder kun je met andere slimme producten verbinden, zoals een slimme thermostaat of slimme Philips Hue lampen. Daarnaast kun je ze ook verbinden met Google Assistent of Amazon Echo. Zo kun je heel je huis besturen en een smart home maken.

Waarom een slimme melder?

Naast dat de slimme melder rook- of koolmonoxide detecteert, vertelt een slimme melder je precies wat je wilt weten. Je krijgt ook een pushbericht op je telefoon als er iets aan de hand is, handig wanneer je niet thuis bent! Verder test de melder zichzelf continu, zo wordt de kans op vals alarm een stuk kleiner.

Voordelen slimme melder

 • Je krijgt een pushbericht op je telefoon wanneer de melder af gaat
 • De slimme melder kan je aansluiten aan andere slimme apparaten in je huis
 • De historie van de melder is uitleesbaar
 • Licht je buren of familie in wanneer er iets is gebeurt.
 • Slimme melders zijn onderling koppelbaar
 • Je kunt melders makkelijker testen
 • Je ziet of de batterij nog voldoende is
 • Zet het alarm af via je telefoon

Nadelen slimme melder

 • Een slimme melder is vaak iets duurder in aanschaf
 • Melders werken niet meer ‘slim’ maar ‘normaal’ als de Wifi wegvalt
 • Let op: veel (goedkopere) slimme melders zijn onderling niet draadloos koppelbaar
 • Omdat ze meer stroom verbruiken door de Wifi module hebben slimme melders hebben vaak géén 10 jaar accu

Techniek achter slimme melders

Hoe zijn slimme melders verbonden ?
Slimme melders worden verbonden via verschillende protocollen. Door de protocollen kunnen de melders met andere apparaten verbinden. Bij de protocollen horen platformen. Daar kan je de protocollen mee bedienen en zo zijn de melders dus met elkaar verbonden.

Wat is een platform?
Een platform is een systeem waarmee je de apparaten kan bedienen. Zo zijn slimme melders vaak koppelbaar met Google Home of Alexa en zijn ze te bedienen met een eigen (fabriek) app zoals Cavius of Elro.

Wat is een Hub?
Een Hub is een klein kastje (device) die de signalen van de smart home apparatuur koppelt aan internet (Wifi). Een smart hub zorgt er dus voor dat een smartphone of tablet in verbinding komt met een slimme melders. De hub kan ook meerdere slimme apparaten koppelen zoals lampen, thermostaten of camera’s. Er zijn ook melders met een ingebouwde hub, die zijn vaak wel erg prijzig (Nest).

Wat is een protocol?
Een smarthome protocol zorgt ervoor dat de apparaten met elkaar kunnen verbinden. Je kan het zien als een soort wifi waarbij producten met dezelfde frequentie met elkaar kunnen communiceren. Voorbeelden van een protocol zijn ZigBee en Z-Wave. De nieuwste modulaire rookmelders van FireAngel kun je voorzien van een losse Zigbee of Z-Wave module.

Wat is het verschil tussen een platform en een protocol?
Een protocol is dus iets op de achtergrond, een communicatie middel om apparaten elkaar mee te verbinden. Een platform is iets op de voorgrond, dat is een softwareprogramma waarmee je de slimme producten / apparaten mee kan aansturen.

Top 5 Slimme melders

Bij Brandpreventiewinkel vind je zeker een slimme rookmelder die aan al je eisen voldoet. Daarnaast kun je bij ons zowel een losse smart rookmelder als een start-set van meerdere melders en een hub kopen.

We hebben alvast de beste slimme rookmelders op een rij gezet:

 1. Homewizard slimme rookmelder | Complete set met 2 rookmelders en een hub.
 2. Brandpreventiebox Cavius | Mooi design en zeer eenvoudig aan te sluiten
 3. ELRO Rookmelder draadloos koppelbaar 2-pack | Goede prijs/kwaliteit
 4. X-Sense XS01-WT | mooi design, klein en geschikt voor wifi (Zigbee/Tuya)
 5. Netatmo Pro Home | Goede prijs / kwaliteit

Meer artikelen