Voor 23.30 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf 75,-
Gratis retourneren

Blusdekens

Afmeting

Merk

Blusdekens

FAQ - Blusdekens

Hoe lang gaat een blusdeken mee?
Waar is een blusdeken van gemaakt?
Wat is de blussende werking van een blusdeken?

Een blusdeken kopen bij Brandpreventiewinkel

Waarvoor is een blusdeken geschikt

Een blusdeken is een hulpmiddel dat je gebruikt bij het doven van een beginnende brand, zoals bijvoorbeeld:

  • Een brand in je vuilnisemmer
  • Vlam in de pan
  • Kledingbrand
  • Tapijt Brand

Het voordeel van een blusdeken ten opzichte van, bijvoorbeeld, water of een brandblusser, is dat je nevenschade voorkomt. Er wordt namelijk niks nat en er niks raakt bedekt met schuim. Bij een klein brandje raden we daarom altijd aan om het eerst proberen te doven met een blusdeken, voordat je overstapt op rigoureuze middelen.
Let op: een blusdeken is niet geschikt voor het doven van een brand in een frituurpan. Hiervoor gebruik je een vetblusser.

Hoe gebruik je een blusdeken

Op het moment dat er brand is wil je snel kunnen handelen, zorg daarom dat je van te voren al weet hoe je jouw blusdeken moet gebruiken.
Als eerste trek je aan beide zwarte uiteinden van het blusdeken, het doek komt nu uit de koker en jij hebt het meteen goed vast. Sla het blusdeken vervolgens één keer om je handen om deze te beschermen. Leg het blusdeken nu over de brand en zorg dat er geen zuurstof bij kan komen. Laat het vervolgens op de brandhaard liggen, ga niet kijken of de brand al uit is, dan komt er zuurstof bij en dat kan de brand weer aanwakkeren. Pak het object dat in de brand stond en breng het, met het blusdeken er nog op, voorzichtig naar buiten. Hier kun je de brandhaard, indien nodig, verder blussen. Had je de vlam in de pan en waren de uitslaande vlammen hoog? Laat dan de brandweer komen, die kunnen je afzuigkap controleren met een warmtebeeldcamera om te zien of de brand niet omhoog is gegaan.

Een blusdeken plaatsen

Het is verstandig om goed na te denken over de plaats waar je je blusdeken wilt ophangen. Meestal zie je een blusdeken in, of nabij, de keuken hangen, omdat daar de meeste kleine brandjes voor komen. Maar soldeer je bijvoorbeeld vaak is de garage, dan is het verstandig om daar ook een blusdeken op te hangen. Een blusdeken is geschikt om kleine, beginnende brandjes te blussen, het is daarom essentieel dat je er snel bij kunt zijn. Hang het blusdeken aan de muur zodat je het deken snel uit de houder kan trekken, hang hem bij voorkeur niet hoger dan 1,5 meter zodat kleinere mensen er ook goed bij kunnen.

Is een blusdeken verplicht?

Nee. Het is voor particulieren niet verplicht om een blusdeken te hebben. Dat betekent niet dat het niet verstandig is. Wij raden altijd aan om een blusdeken in de buurt van je keuken te hebben. Hier vinden in de praktijk de meeste kleine brandjes plaats. Een blusdeken neemt weinig ruimte in beslag en kan ontzettend veel schade, leed en kosten besparen.

Een blusdeken gebruiken om een persoon te blussen

Het kan gebeuren dat iemands kleding vlam vat, bijvoorbeeld tijdens het koken of barbecueën. Wanneer dit gebeurd pak je de blusdeken met twee handen zoals je normaal zou doen. Draag de persoon die in brand staat vervolgens op om op de grond te gaan liggen, zo kan het vuur zich minder snel verspreiden. Leg het blusdeken van boven naar onder op de persoon, op die manier ‘duw’ je de vlammen van het gezicht af, in plaats van andersom. Zorg dat het blusdeken goed aansluit op het lichaam, het vuur zou nu snel moeten doven. Schakel indien nodig medische hulp in en koel het slachtoffer met lauw water.

Merken Blusdekens