Tips van Tim, Rookmelders
Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht in Nederland om een rookmelder te hebben op elke woonverdieping in je huis en in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. Hiervoor wordt het Bouwbesluit aangepast en wordt het dus wettelijk verplicht om hieraan te voldoen. Ook als je in een huurhuis woont.
Heb je al werkende rookmelders hangen op elke verdieping? Dan heeft deze wetswijziging geen gevolgen voor jou. Heb je nog géén rookmelders, dan wordt het tijd om ze aan te schaffen. Op iedere bouwlaag moet een goedgekeurde brandmelder komen te hangen. Een zolder die niet als verblijfsruimte dient, hoeft geen rookmelder te hebben hangen. Als jouw besloten gang op de begane grond een vluchtroute is voor een verdieping erboven, dan moet je daar ook een werkende rookmelder ophangen.
In tegenstelling tot bij nieuwbouwwoningen waar de wet al vanaf 2003 van kracht is, worden er geen eisen gesteld aan de doorkoppeling van de melders. Ook hoeven de brandmelders niet op het 230V / elektriciteitsnet aangesloten te zijn; een brandmelder met batterijen volstaat al.
Je hoeft volgens de wet nergens aan te voldoen met betrekking tot de specificaties van de rookmelder. De melders moeten wel voldoen aan de NEN-14604 en een CE keurmerk hebben. Pas dus op met rookmelders van vage merken en rookmelders die erg goedkoop zijn. Neem van ons aan: goedkoop is vaak duurkoop met rookmelders.
Je bent niet verplicht om bijvoorbeeld een rookmelder te plaatsen met een 10 jaar batterij of rookmelders aan te sluiten op het stroomnet. Een brandmelder met een 1 jaar batterij kan dus ook prima. Ons advies is wel om het meteen goed te doen en rookmelders te kopen met een 10 jaar batterij. Dan ben je 10 jaar lang af van vervelende piepjes midden in de nacht en hoef je geen batterijen meer te wisselen.
Wil je maximale veiligheid, koop dan draadloos koppelbare melders. Als er dan één afgaat, gaat de rest ook af en hoor je overal in huis dat er rook of brand is.
Heb je nog geen rookmelders hangen? Doe het in één keer goed en koop rookmelders met een 10 jaar batterij. Wil je maximale veiligheid, zorg dan dat ze ook draadloos koppelbaar zijn. Zo ben je voor 10 jaar klaar en helemaal safe.
De wet schrijft niet voor welke brandmelder je moet monteren. Er is vanuit de overheid dus niet gekozen om de nieuwe regels voor bestaande huizen straks gelijk te laten lopen met de regelgeving voor nieuwbouw. In nieuwbouw moet een rookmelder zijn aangesloten op 230v/netspanning en voorzien van een back-up batterij. Voor bestaande bouw zijn rookmelders op batterijen al voldoende. Ook geldt de koppeling niet van rookmelders zoals in de nieuwbouw.
In de wet staat in straks dat de verplichting gaat gelden voor bouwlagen met een verblijfsruimte of met een besloten ruimte waar een vluchtroute doorheen loopt tussen de uitgang van een verblijfsruimte en de uitgang van de woonfunctie. Het komt erop neer dat er op elke verdieping een rookmelder moet worden geplaatst.
Bij nieuwbouw woongebouwen komt er nog een verplichting voor toegangsdeuren. Bij nieuwbouw of verbouw moeten alle brandwerende woningtoegangsdeuren in een inwendige scheidingsconstructie zelfsluitend worden uitgevoerd. Hierdoor worden vrijloopdrangers verplicht. De vrijloopdranger kan worden geactiveerd door een rookmelder in de woning. Dit gaat gelden voor nieuwe woongebouwen, verbouw en transformatie.