Voor 23.30 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf 75,-
Gratis retourneren
0

Ken jij jouw vluchtwegen?

Tips van Tim, Vluchtladders

Paniek tijden een noodgeval zoals brand of ken jij jouw vluchtwegen?

Vluchtwegen zijn essentieel. Ze zorgen ervoor dat je snel een gebouw kunt verlaten in geval van een noodsituatie zoals brand. Ten eerste is het al belangrijk dat je een melding krijgt over deze noodsituatie. Dit kan bijvoorbeeld door rookmelders en koolmonoxidemelders op te hangen.

Als je dit signaal hebt gekregen? Zorg dan voor kennis over de vluchtwegen in je eigen huis of het bedrijf waar je werkt. Zeker ook tijdens jouw vakantie met je familie wil je weten waar je heen moet vluchten op de camping of in je hotel. We hebben een paar dingen op een rij gezet over vluchtwegen.

Belangrijke punten over vluchtwegen:

  1. Ken de nooduitgangen: Identificeer de nooduitgangen in een gebouw. Weet waar ze zich bevinden. Denk zowel aan hoofduitgangen als alternatieve uitgangen zoals trapwellen en vluchtladders of noodtrappen.
  2. Begrijp de vluchtroutes. Waarom zijn ze zo? Leer de meest directe en veilige routes naar de nooduitgangen en check eventueel of ze vrij zijn van obstakels.
  3. Let ook op de noodverlichting. Die is ontworpen om zichtbaar te zijn bij stroomuitval. Hierdoor kun je zelfs de vluchtroutes volgen als het donker is of wanneer er rookontwikkeling ontstaat.

Obstakels voor nooduitgangen verwijderen?

Als je het aan Tim vraagt: "Check altijd of je nooduitgangen niet geblokkeerd worden door zaken die er eigenlijk niet toe doen. Denk na of een leven van een familielid, vriend of collega meer waard is dan het blokkeren van die deur?"

"Ja weet ik", zou Tim zeggen, "het klinkt dramatisch". Alleen wat nou als het echt zo is? Veel mensen zijn zo verstandig om deze deuren vrij te hebben en ook veel mensen zijn daar hun hele leven dankbaar voor.

Nog een paar dingen die je wil weten over vluchtwegen

  1. Ken de verzamelplaats: Identificeer een veilige verzamelplaats buiten het gebouw waar mensen kunnen samenkomen nadat ze het gebouw hebben verlaten. Dit helpt bij het verzamelen en controleren van de aanwezigen.
  2. Oefen regelmatig evacuaties: Neem deel aan evacuatieoefeningen die worden georganiseerd in het gebouw waar je woont of werkt. Oefenen helpt bij het versterken van het bewustzijn van de vluchtroutes en zorgt ervoor dat mensen weten hoe ze moeten handelen in geval van een noodsituatie.
  3. Blijf kalm en help anderen: In geval van een noodsituatie is het belangrijk om kalm te blijven en anderen te helpen, vooral degenen die hulp nodig hebben. Volg de aangegeven vluchtroutes en vermijd paniek of onnodige risico's.

Meer artikelen