Voor 23.30 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf 75,-
Gratis retourneren
0

Oude rookmelders vervangen (o.a. BRK 7010)

Rookmelders, Tips van Tim

Wanneer rookmelders vervangen?

Een rookmelder heeft een maximale levensduur van 10 jaar. Bijna altijd staat deze einde levensduur datum dit op de melder vermeldt. Dit staat vaak op de onderkant van de rookmelder of op de montageplaat. 

De reden dat dit 10 jaar is, is omdat een rookmelder in de loop van tijd vuil wordt van binnen. Dan is de rookmelder niet meer betrouwbaar. Vervang je rookmelders dus altijd na 10 jaar.

Rookmelder op stroom vervangen

In Nederland is het verplicht op rookmelders op stroom (230v) te hebben bij het opleveren nieuwbouw huizen. Na 10 jaar moet je deze rookmelders vervangen voor nieuwe rookmelders. Je hoeft dan niet perse rookmelders terug te hangen die op stroom aangesloten zijn. Je kunt nu ook rookmelder ophangen met bijvoorbeeld een 10 jaar batterij. 

In Nederland zijn een aantal types 230v rookmelders gemonteerd in huizen. Dit zijn veelal de HagerTG501A, Firex KF20, BRK7010BE Fyrnetics, 120-1125, PADC240.

Veel van deze melders wordt helaas niet meer gemaakt. Als je ze wil vervangen hebben we hieronder een aantal opties beschreven.

Oude rookmelder vervangen

Hager TG501A rookmelder vervangen

De TG501A rookmelder van Hager wordt sinds 2020 niet meer gemaakt. Deze is dus niet te vervangen door een nieuw exemplaar, want ze zijn nergens meer verkrijgbaar. 

Vervangbare rookmelders voor Hager TG501A

10 jaar batterij
Liever geen melder meer op stroom? Neem dan een rookmelder met een 10 jaar batterij. Een goede optie is de X-Sense XS01-W draadloos koppelbare rookmelder

BRK 7010BE rookmelder vervangen

De BRK7010 rookmelder 2020 helaas niet meer gemaakt. Deze is dus niet te vervangen door een nieuw exemplaar, want ze zijn nergens meer verkrijgbaar. 

Vervangbare rookmelders voor BRK7010BE

10 jaar batterij
Liever geen melder meer op stroom? Neem dan een rookmelder met een 10 jaar batterij. Een goede optie is de X-Sense XS01-W draadloos koppelbare rookmelder

Vervang de hele set in één keer

Je rookmelder wordt geel met de tijd. Vervang ook de grondplaat van de melder meteen, dan heb je geen kleurverschil.

Mijn rookmelder is geel geworden

Kunststof heeft de eigenschap dat het geel wordt naar verloop van tijd. Een rookmelder hangt vaak 10 jaar aan je plafond. Je plafond blijft redelijk wit, maar je rookmelder is al snel geel uitgeslagen.

Montageplaat blijft geel
Als je een rookmelder vervangt door een nieuw type en je wilt de montageplaat laten zitten, dan ga je echt kleurverschil zien. Vervang daarom heel de set. Dan heb je géén kleurverschil en ziet het er weer netjes uit.

Meer artikelen