Voor 23.30 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf 75,-
Gratis retourneren

Je rookmelder onderhouden

Tips van Tim, Rookmelders

Je rookmelder onderhouden is erg belangrijk. Want wat heb je er aan als ze het niet doen? Niks. Het is belangrijk dat je rookmelders daarom ook regelmatig test, batterijen vervangt, afstoft en meer. Hierover geven wij je graag een uitgebreide uitleg. Bij brandpreventiewinkel staat jouw veiligheid namelijk boven alles.

Testen

Om er zeker van te zijn dat de rookmelder reageert in gevaarlijke situaties, hoor je de rookmelder regelmatig te testen. Dit kan je doen door de testknop ingedrukt te houden, deze knop is altijd op een rookmelder aanwezig. De vuistregel die wij aanhouden is; minimaal 1 keer per maand testen. Wij raden je dan ook aan om hier een vast moment voor in te plannen, bijvoorbeeld elke eerste maandag van de maand. Zo wordt het een gebruikelijke bezigheid die je niet vergeet.

Schoonmaken

Je rookmelder onderhouden doe je ook door de rookmelder schoon te maken. Om de detectiekamer vrij te houden, is het van belang dat je ook iedere maand even de rookmelder reinigt. Dit kan met een stofzuiger of met een doekje. Als de detectiekamer vrij is, zal de rookmelder sneller alarm slaan aangezien de rook niet verhinderd wordt. Doordat er zich geen stof ophoopt in de detectiekamer, zal de rookmelder ook minder snel vals alarm slaan. Wel de moeite waard volgens ons.

Batterijen

We raden je af om de batterijen zomaar uit de rookmelder te halen, tenzij deze vervangen moet worden. Voor het vervangen van de batterijen kan je ook het beste een vast moment in plannen. Zeker wanneer de rookmelder werkzaam is op batterijen die slechts een jaar meegaan. Plan dan iets in waardoor je hier ieder jaar weer aan herinnerd wordt, zoals de tweede dag van het jaar bijvoorbeeld. Bij sommige rookmelders kan je de batterijen niet veranderen, vaak gaat die rookmelder dan 10 jaar mee!

Nooit verven

Het klinkt gek; je rookmelder verven. Maar het gebeurt regelmatig, omdat ze dan beter passen bij het interieur. Alleen dan kunnen de gaatjes in de rookmelder dichtslibben, waardoor deze geen rook meer zal detecteren. Het wordt dan letterlijk een sierstuk en is niet meer functioneel. Maar dat is niet het doel van een rookmelder.

Vervangen

Na enige tijd dien je de rookmelder te vervangen. Na verloop van tijd zullen ze namelijk minder effectief worden. De vuistregel die wij je aanraden is om de rookmelder om de tien jaar te vervangen. Zo ben je er zeker van dat de rookmelder blijft werken, zonder dat je hem overbodig vaak vervangt.

Meer artikelen