Voor 23.45 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf 75,-
Gratis retourneren
0

Rookmelders monteren

Rookmelders, Tips van Tim

Als je slaapt dan ruikt je niets. Alleen je gehoor werkt nog. Daarom is een rookmelder die geluid maakt zo belangrijk. Het geeft je tijd om te vluchten. Een rookmelder redt letterlijk levens!

Ongeveer de helft van alle woningbranden zijn geen branden met grote vlammen, maar branden waarbij het vuur smeult. Deze smeulbranden veroorzaken veel giftige rook en daardoor vallen ook de meeste slachtoffers. Zorg daarom dat je in je eigen woning rookmelders installeert. Hang op iedere verdieping een rookmelder op. Belangrijk is dat de rookmelder de vluchtweg van slaapkamer naar buiten ‘bewaakt’. Bij gebruik van een babyfoon hoor je alleen geluiden. Een rookmelder in de kinderkamer mag daarom ook zeker niet ontbreken!

Hoe monteer je een rookmelder?

Bij alle rookmelders wordt standaard montagemateriaal meegeleverd. Dit zijn vaak 2 schroeven en 2 pluggen. Hiermee kun je de grondplaat van de melder tegen het plafond plaatsen d.m.v. het boren van 2 gaten. Met de schroeven monteer je dan de grondplaat tegen het plafond en draait de melder hieraan vast.

Wil je liever géén gaten boren? Dan kun je jouw rookmelders het makkelijkst ophangen met magnetische montagesets. Hiermee hangen je melders binnen 1 minuut stevig tegen plafond of muur. De montagesets betaan uit 2 metalen plaatjes, waarvan er één magnetisch is. Één plaatje plak je met de 3M tape tegen het plafond, de ander op de montageplaat van de melder. Door de magneet klik je dan zo de melder tegen het plafond. 

Waar monteer je een rookmelder?

Ongeveer de helft van alle woningbranden zijn geen branden met grote vlammen, maar branden waarbij het vuur smeult. Deze smeulbranden veroorzaken veel giftige rook en daardoor vallen ook de meeste slachtoffers. Zorg daarom dat je in je eigen woning rookmelders installeert.

 • Hang op iedere verdieping een rookmelder op
 • Plaats in elke ruimte waar je naar buiten door moet vluchten een rookmelder (hal, gang, bijkeuken etc)
 • Belangrijk is de vluchtweg van slaapkamer naar buiten
 • Bij gebruik van een babyfoon hoort u alleen geluiden. Een rookmelder in de kinderkamer kan niet ontbreken!
 • Hang je rookmelders altijd tegen het plafond

Monteer hier nóóit je rookmelder

 • in de keuken of de badkamer
 • in de garage
 • bij een ventilator of ventilatieopening
 • boven de verwarming
 • op tochtige/vochtige plekken

Hoeveel rookmelders heb je nodig?

De brandweer adviseert om ten minste rookmelders in de hal en op de overloop te hangen. Dit is namelijk vaak de vluchtroute als er brand uitbreekt. Uiteraard is het ook verstandig om in de slaapkamers en de woonkamer een rookmelder te hangen. Wil je maximale beveiliging, hang dan melders op in alle ruimtes in uw huis/kantoor.

Vanaf 1 juli 2022 wordt het verplicht om een rookmelder te hebben in op elke woonlaag in je huis. 

Voor extra meer veiligheid:

 • In elke vluchtroute
 • Op elke verdieping
 • In iedere slaapkamer
 • In de woonkamer of andere verblijfsruimte
 • in de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan (als dit niet de doucheruimte is)

10 rookmelder tips van Tim

 1. Plaats een rookmelder boven je elektriciteitskast
 2. Laad je elektrische fiets op onder een rookmelder
 3. Plaats een hittemelder in je keuken en/of badkamer
 4. Test je rookmelders één keer per maand
 5. Houd je rookmelders stofvrij met een stofzuiger
 6. Koop rookmelders met een 10 jaar accu
 7. Koop koppelbare rookmelder
 8. Plaats ook een koppelbare rookmelder bij de buren
 9. Hang je rookmelder altijd aan het plafond
 10. Er zijn ook rookmelders voor doven en slechthorenden

Waar moet je rookmelders plaatsen

Voor maximale veiligheid in huis is het belangrijk om al je rookmelders op goede plekken te plaatsen. Je wilt namelijk zo snel mogelijk gealarmeerd worden in het geval van een calamiteit. Het grootste gevaar bij een brand is in de meeste gevallen de rook, hoe meer je inademt hoe gevaarlijker het wordt. Daarom telt iedere seconde. Door jouw rookmelders op de juiste plekken te plaatsen word je zo snel mogelijk gewaarschuwd. 

Hoeveel rookmelders heb je nodig?

Je vluchtroute is van levensbelang in geval van brand, je wilt daarom ook altijd direct gealarmeerd worden wanneer er brand uitbreekt op die route. Daarom moet je in ieder geval in de hal en op de overlopen in je huis een rookmelder plaatsen. Ook is het verstandig om rookmelder te hangen op plekken waar je vaak bent, zoals de slaap- en woonkamer. Vooral de slaapkamer is belangrijk, als je slaapt ruik je namelijk niks. Dus ook geen brand of rook. 

Wil je je huis echt volledig veilig maken, hang dan ook rookmelders in alle ruimten waar brand uit kan breken. Bijvoorbeeld de zolderkamer waar de ketel hangt, of je garage. 

Waar moet je op letten als je je rookmelders plaatst

Brand kan zich snel verspreiden en kan op iedere verdieping ontstaan. Daarom is het belangrijk om op iedere verdieping minstens één rookmelder te hangen. Plaats de rookmelders vervolgens minstens 50 cm van de muur of en plaats hem niet te dicht bij tochtplekken. Zoals ramen of ventilatie. 

Optische en thermische rookmelders

In de keuken of badkamer kun je beter geen optische, maar een thermische rookmelder ophangen. De thermische werkt namelijk op temperatuur, en detecteert geen rook. De optische melder detecteert dan weer alleen rook en geen hitte. 

Omdat stoom uit de badkamer, of rook van het koken, de optische rookmelder af kunnen laten gaan kun je in de keuken of badkamer beter een thermische melder plaatsen. Maar omdat rook doorgaans meer slachtoffers maakt dan vuur kun je in de rest van je huis beter voor optische rookmelders gaan. 

De juiste rookmelders voor jouw huis

Het kan lastig zijn om de juiste rookmelders en de juiste hoeveelheid te kiezen voor jouw huis. Iedere situatie en woning is namelijk anders en iedereen heeft andere wensen. Om je bij je keuze te helpen heeft Brandpreventiewinkel de keuzehulp in het leven geroepen. Door drie simpele vragen te beantwoorden worden de meest geschikte rookmelders aan jou getoond. Toch liever persoonlijk en deskundig advies? Neem dan contact op met onze specialisten. Ze helpen je graag met het maken van de juiste keuze. 

Meer artikelen