Voor 23.30 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf 75,-
Gratis retourneren

Hoe en waar rookmelders monteren?

Tips van Tim, Rookmelders, Montagetips

Hoe en waar moet ik mijn rookmelder monteren?

Als je slaapt dan ruikt je niets. Alleen je gehoor werkt nog. Daarom is een rookmelder die een hard alarm geeft zo belangrijk. Het geeft je tijd om te vluchten. Rookmelders redden levens!

Ongeveer de helft van alle woningbranden zijn geen branden met grote vlammen, maar branden waarbij het vuur smeult. Deze smeulbranden veroorzaken giftige rook en hierdoor vallen ook de meeste slachtoffers. Zorg daarom dat je in je eigen woning altijd voldoende rookmelders installeert. Hang daarom op iedere verdieping een rookmelder. Belangrijk is dat de rookmelder de vluchtweg van slaapkamer naar buiten ‘bewaakt’. Bij gebruik van een babyfoon hoor je alleen geluiden. Een rookmelder in de kinderkamer mag daarom ook zeker niet ontbreken! Lees meer over hoe en waar moet ik mijn rookmelder monteren in dit artikel.

Waar moet je rookmelders plaatsen?

Voor maximale veiligheid in huis is het belangrijk om al je rookmelders op goede plekken te plaatsen. Je wilt namelijk zo snel mogelijk gealarmeerd worden in het geval van een calamiteit. Het grootste gevaar bij een brand is in de meeste gevallen de rook, hoe meer je inademt hoe gevaarlijker het wordt. Daarom telt iedere seconde. Door jouw rookmelders op de juiste plekken te plaatsen word je zo snel mogelijk gewaarschuwd. 

 • Hang op iedere verdieping minimaal 1 rookmelder op
 • Plaats in elke ruimte waar je naar buiten door moet vluchten een rookmelder (hal, gang, bijkeuken etc.)
 • Belangrijk is de vluchtweg van slaapkamer naar buiten
 • Bij gebruik van een babyfoon hoor je alleen geluiden. Een rookmelder in de kinderkamer kan niet ontbreken!
 • Hang je rookmelders altijd tegen het plafond

Monteer hier nóóit je rookmelder

 • in de keuken of de badkamer
 • in de garage
 • bij een ventilator of ventilatieopening
 • boven de verwarming
 • op tochtige/vochtige plekken

Wat adviseert de brandweer?

De brandweer adviseert om ten minste rookmelders in de hal en op de overloop te hangen. Dit is namelijk vaak de vluchtroute als er brand uitbreekt. Uiteraard is het ook verstandig om in je woonkamer een rookmelder te hangen. Wil je maximale beveiliging, hang dan melders op in alle ruimtes in je huis zoals slaapkamers, bijkeuken, zolder, kelder. 

Plaats de rookmelder niet:

 • bij een ventilator of ventilatieopening
 • boven de verwarming
 • op tochtige plekken
 • in de stoom/damp van een kooktoestel of vaatwasser

Rookmelders zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en prijsklassen. Welke je ook kiest, kies altijd voor een goedgekeurde rookmelder met Europese keurmerk EN 14604. Al onze rookmelders hebben uiteraard dit keurmerk.

Let op: vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om een rookmelder te hebben in op elke woonlaag in je huis. 

Voor extra veiligheid:

 • In elke vluchtroute
 • Op elke verdieping
 • In iedere slaapkamer
 • In de woonkamer of andere verblijfsruimte
 • in de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan (als dit niet de doucheruimte is)

Hoe monteer je een rookmelder?

Bij alle rookmelders wordt standaard montagemateriaal meegeleverd. Dit zijn vaak 2 schroeven en 2 pluggen. Hiermee kun je de grondplaat van de melder tegen het plafond plaatsen d.m.v. het boren van 2 gaten. Met de schroeven monteer je dan de grondplaat tegen het plafond en draait de melder hieraan vast. Plaats de rookmelders vervolgens minstens 50 cm van de muur of en plaats hem niet te dicht bij tochtplekken zoals ramen of ventilatie. 

Wil je liever géén gaten boren?
Met speciale magnetische montagesets monteer je jouw rookmelders binnen 1 minuut stevig tegen het plafond. Zonder gaten te boren. Deze montagesets betaan uit 2 metalen plaatjes, waarvan er één magnetisch is. Één plaatje plak je met de 3M tape tegen het plafond, de ander op de montageplaat van de melder. Door de magneet klik je dan zo de melder tegen het plafond. 

Rookmelder in de badkamer of keuken?

In de keuken of badkamer kun je beter geen rookmelder ophangen. Door de damp van je pannen of stoom uit de douche gaat een rookmelder alarm geven. Je kunt hiet dus beter een hittemelder ophangen. Dit is géén optische melder maar een thermische rookmelder. De thermische melder werkt namelijk op temperatuur, en detecteert geen rook (of damp). De optische melder detecteert dan weer alleen rook en geen hitte. 

10 rookmelder tips van Tim

 1. Hang je rookmelder altijd aan het plafond
 2. Plaats een rookmelder boven je elektriciteitskast
 3. Laad je elektrische fiets op onder een rookmelder
 4. Plaats een hittemelder in je keuken en/of badkamer
 5. Test je rookmelders één keer per maand
 6. Houd je rookmelders stofvrij met een stofzuiger
 7. Koop rookmelders met een 10 jaar accu
 8. Koop koppelbare rookmelders voor maximale veiligheid
 9. Plaats ook een koppelbare rookmelder bij de buren
 10. Pas op met combimelders

De juiste rookmelders voor jouw huis

Het kan lastig zijn om de juiste rookmelders en de juiste hoeveelheid te kiezen voor jouw huis. Iedere situatie en woning is namelijk anders en iedereen heeft andere wensen. Om je bij je keuze te helpen heeft Brandpreventiewinkel de keuzehulp in het leven geroepen. Door drie simpele vragen te beantwoorden worden de meest geschikte rookmelders aan jou getoond. Toch liever persoonlijk en deskundig advies? Neem dan contact op met onze specialisten. Ze helpen je graag met het maken van de juiste keuze. 

FAQ - Rookmelders monteren

Waar plaats ik mijn rookmelders?
Wanneer moeten rookmelders vervangen worden?
Wat doet de rookmelder en koolmonoxidemelder koppelservice voor mij?

Meer artikelen