Voor 23.45 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf 75,-

Voorkom vals alarm bij rookmelders met deze 5 tips

Rookmelders, Tips van Tim

Brandpreventiewinkel krijgt bijna elke dag telefoontjes van mensen die rookmelders in huis hebben die spontaan alarm geven, zonder dat er rook of brand is. Voor veel mensen is een vals alarm van een rookmelder zeer vervelend, want dit gebeurt natuurlijk altijd onverwachts en vaak ook midden in de nacht. Gelukkig is een rookmelder vals alarm vaak te voorkomen met een paar simpele handelingen en voorzorgsmaatregelen.

We geven je 5 tips.

1. Maak je rookmelder regelmatig schoon

Een rookmelder bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. Het meest belangrijke gedeelte van een rookmelder is de rookkamer. In dit onderdeel bevindt zich de sensor. Deze sensor bestaat uit een soort van lichtstraal, als deze wordt onderbroken geeft de sensor een signaal af aan de sirene, die dan alarm geeft door een hard geluidssignaal. Deze rookkamer (lees sensor) kan vuil worden. Er kan stof in komen of er kan een insect inkruipen (een klein spinnetje bijvoorbeeld). Hierdoor wordt het signaal van de sensor verstoord en gaat het alarm af.

Schoonmaken met de stofzuiger

Ga om de maand met de stofzuiger langs de rookmelder. Hierdoor blijft de rookkamer schoon en verminder je de kans op vals alarm.

Helemaal voorkomen kun je valse alarmen nooit. Het kan natuurlijk zo zijn dat net nadat jij met de stofzuiger de rookmelder hebt schoongemaakt er een insect inkruipt. Maar met periodiek onderhoud – eens per 2 of 3 maanden – voorkom je wel dat er zich stof in de rookkamer ophoopt. Let op: bij nieuwe melders kan dit ook gebeuren!

2. Als de verwarming weer aangaat

In de periode rond september wordt onze klantenservice overspoelt met telefoontjes van klanten die denken dat hun rookmelder kapot is omdat deze een vals alarm geeft. Voor die klanten hebben we altijd goed nieuws, want hun rookmelder is namelijk niet kapot. Integendeel, hij werkt juist heel goed.

Wat er gebeurt rond deze periode is dat de verwarming na lange tijd weer eens aangaat. Gedurende de warme dagen is er veel stof tussen de verwarming gaan zitten. Als de verwarming aangaat, dwarrelt de stof omhoog door de warme lucht. Deze komt dan in de rookkamer terecht en hoopt zich op. De sensor wordt dan verstoord en de rookmelder geeft alarm omdat deze denkt dat er rook is.

Door periodiek je rookmelder uit te zuigen, voorkom je dat er zich stof ophoopt in de rookkamer en voorkom je vals alarm.

Vals alarm oplossen

In 100% van de gevallen is vals alarm op te lossen door de rookmelder van de grondplaat te halen en hem zorgvuldig uit te zuigen met een stofzuiger.

3. Vervang de batterijen op tijd!

De batterijen van rookmelders met vervangbare batterijen gaan ongeveer 1 tot 2 jaar mee. Wacht niet lang met het vervangen van je batterijen! Als ze leeg zijn gaat de rookmelder namelijk een piepsignaal geven. Dit gebeurt vaak ook ‘s nachts omdat het dan kouder wordt en de batterij dan net even iets meer stroom verbruikt.

Gun jezelf een fijne nachtrust, vervang je batterijen voordat ze op zijn, want niets is zo vervelend om midden in de nacht op zoek te gaan naar die ene rookmelder die een zacht piepje geeft.

10 jaar accu

Koop rookmelders met een 10 jaar accu of plaats lithium batterijen in je melder. Dan gaan wel tot 8 x langer mee.

4. Verplaats je rookmelder in huis

Heb je vaker valse alarmen en werkt uitzuigen met de stofzuiger niet? Het kan zijn dat je rookmelder op een verkeerde plaats hangt. Wellicht hangt de melder ergens waar damp of stof vaak voorkomt. Zo is het niet verstandig om de rookmelder te dicht bij de keuken of badkamer te plaatsen. Door de damp van het koken, een douche of een bad gaat de rookmelder namelijk ook af. Verplaats daarom je rookmelder naar een ander punt in de ruimte als je hier last van hebt. Kan of lukt dat niet, overweeg dan een hittemelder in plaats van een rookmelder. Hittemelders gaan niet af door rook of damp, maar geven alarm als er een snelle stijging is in temperatuur.

Koop een hittemelder

Rookmelders hang je liever niet op in de keuken of badkamer. Door de damp geeft je rookmelder dan vaak vals alarm. Tip van Tim: koop een hittemelder als een rookmelder geen optie is.

5. Vervang je rookmelder na 10 jaar

Een kwalitatieve rookmelder heeft een levensduur van maximaal 10 jaar. Daarna is de rookmelder versleten en moet je deze weggooien en vervangen. De reden dat een melder 10 jaar meegaat is omdat de rookkamer en de sensor ‘slijten’ op het moment dat de rookmelder actief is. Er komt stof of aanslag in de rookmelder en op de sensor. Op een gegeven moment gaat de melder storingen of zelfs valse alarm geven. Vervang je melder dus op tijd! Vaak staat op rookmelders de productiedatum of vervangdatum (vaak op de onderkant van de melder). Maak een notitie in je agenda dat je de melder tegen die datum vervangt.

Rookmelders gaan 10 jaar mee

De levensduur van een kwalitatieve melder is maximaal 10 jaar. Vaak staat op de achterkant van de melder de productiedatum of vervangingsdatum. Noteer deze in je agenda, want een rookmelder die 'over de datum is' is niet meer betrouwbaar.

Meer artikelen