Voor 23.30 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf 75,-
Gratis retourneren

Hittemelders

Levensduur batterij

Koppelbaar

Voeding

Merk

Hittemelders

Hittemelders kopen bij Brandpreventiewinkel

Wat is nu precies het verschil tussen hittemelders en rookmelders? Deze vraag komt krijgen wij regelmatig. Er zijn veel mensen die denken dat ze dezelfde functie hebben; het detecteren van brand. Hoewel dit waar is, is er een groot verschil tussen de twee.

Rookmelders

Rookmelders zijn ontworpen om mensen en gebouwen te beschermen tijdens de eerste tekenen van brand. Sommige ‘branden’ worden pas een echte brand (met vuur) nadat ze een tijdje hebben gesmeuld. Er is hierbij niet altijd een vlam waar te nemen, maar er is wel rook. Rook of giftige dampen zijn de belangrijkste oorzaak van gezondheidsschade tijdens een brand. Dit maakt rookmelders een cruciaal onderdeel voor woningen en bedrijven.

Hittemelders

Hittemelders zijn ontworpen om brand door temperatuursveranderingen te detecteren. Een hittemelder wordt vooral toegepast in ruimtes waar damp, stof of gassen ervoor zorgen dat een rookmelder vals alarm zou slaan zoals:

  • Garages
  • Natte ruimtes
  • Keukens

Brand kan, net als gezondheidsschade, ernstige schade aan gebouwen of de inboedel daarvan toebrengen. Het detecteren van brandwarmte is daarom erg belangrijk om ervoor te zorgen dat een brand niet uit de hand loopt.

Waar plaats je een hittemelder?

  • Hittemelders zijn ideaal voor de keuken, garage en badkamer.
  • Bevestig een hittemelder aan het plafond.
  • Hang de hittemelder op minimaal 50 centimeter afstand van zijwanden.
  • Hang de hittemelder bij voorkeur centraal in de ruimte.

Waarom kiezen voor hittemelders?

Wij krijgen steeds vaker de vraag waarom we nog steeds hittemelders in plaats van rookmelders aanbieden. De reden hiervan is simpel; hittemelders hebben als primair doel het beschermen van het gebouw. In sommige gevallen worden hittemelders ook gebruikt vanwege de lage kosten en de betrouwbaarheid tegen extreme omstandigheden. Ook worden ze vaak gebruikt om sproeierinstallaties of brandblussystemen in werking te stellen. Als een rookmelder is aangesloten op een sproeierinstallatie, kan deze tijdens een vals alarm de sproeier activeren en je gebouw beschadigen. De werking van een rookmelder is om bij het eerste teken van rook in alarm te gaan. Rookmelders kunnen vaker een vals alarm geven.

Brandpreventie is belangrijk

Het wordt niet alleen vanuit de wet benadrukt om rookmelders of hittemelders in je hele huis te hebben, maar ook vele deskundigen zijn het er over eens; vroegtijdige detectie en preventie is cruciaal. Zoals we eerder al bespraken, is rook bijna altijd de boosdoener bij brand. Je hoeft maar één keer te inhaleren om schade aan je luchtwegen te veroorzaken. Ons lichaam heeft zuurstof nodig om te kunnen functioneren. Als er brand is, betekent dat dat vuur de zuurstof verbrandt. Het vuur wat vanuit daar is ontstaan, verbrandt weer andere objecten. Die rook is erg schadelijk; het bevat giftige gassen zoals koolmonoxide en cyanide. Als je de rook of giftige gassen inademt, kun je flauw vallen, of erger nog, sterven.

Hybride rook- en hittemelders

Er zijn duidelijke pluspunten voor beide detectoren. Bij Brandpreventiewinkel bieden we je hybridemodellen aan; geschikt voor rook- en hitte.

Vragen? Neem gerust contact op

Bij Brandpreventiewinkel vinden we het belangrijk dat je wordt voorgelicht over het product dat je koopt. Ter bescherming van jezelf, je gezin en je bedrijf. In geval van nood ga je een detector die het werk doet echt waarderen. Mocht je alsnog vragen hebben of mocht iets onduidelijk zijn, twijfel dan niet en neem contact met ons op.

Merken Hittemelders