Zoek je de juiste rookmelder(s) voor uw huis of kantoor? Door het grote aanbod kunnen wij voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Geen paniek, wij helpen je graag op weg en adviseren graag om de juiste keuze te maken.
Met onze 3 stappen wijzer haal je altijd de juiste rookmelder voor in huis of op kantoor.

1. Levensduur batterij

Een rookmelder heeft stroom (voeding) nodig om te werken. Er bestaan 3 verschillende typen rookmelder voeding:

  • Batterij – levensduur 1 tot 2 jaar
  • Accu – levensduur tot 10 jaar (aanbevolen)
  • 230 volt / lichtnet (NEN2555) – levensduur 10 jaar – backup batterij 1 tot 2 jaar (lithium accu – tot 10 jaar)

Een rookmelder die aan de 220V (lichtnet) is bevestigd, heeft altijd een backup batterij. Dat kan een 9V blok batterij zijn, maar ook een backup accu. Het voordeel van een backup accu is dat deze nooit leeg raakt, want die laadt zichzelf op.

batterijen rookmelder
Brandpreventiewinkel Advies: koop een rookmelder met een 10 jaar accu, dan bent u 10 jaar verzekerd van een werkende melder.

2. Koppelbare of stand-alone rookmelder

Bij koppelbare rookmelders gaan alle rookmelders af als er één rookmelder brand of rook detecteert. Volgens ons en de brandweer is dit de meest veilige vorm van rookmelders. U hebt namelijk maar 3 minuten om uw woning te verlaten bij een brand. Als de brand beneden ontstaat dan wordt u direct ook in bijvoorbeeld uw slaapkamer gealarmeerd. Wel zo veilig!

Er zijn 2 keuzes hierin:

  • Koppelbare rookmelder (aanbevolen)
  • Stand-alone rookmelder

Bij koppelbare rookmelders kunt u nog kiezen uit bedrade of draadloze koppelbare rookmelders.

Brandpreventiewinkel Advies: Wilt u absolute veiligheid? Kies dan voor draadloos koppelbare rookmelders.

3. Type rookmelder

Er bestaan rookmelders die naast hun functie als rookmelder ook nog extra mogelijkheden hebben. Er zijn rookmelders die een fel licht geven als ze afgaan. Met dit noodlicht wordt het eenvoudiger om te ontsnappen als de ruime vol rook staat. Of u kunt de melders aansluiten aan Wifi en ze met een app bedienen.
Er bestaan ook combimelders (rookmelder en koolmonoxidemelder is één). Die kunt u overigens alleen gebruiken als er een verbrandingsapparaat in de ruimte hangt. Koolmonoxide stijgt namelijk niet, rook wel.

Dit zijn de mogelijkheden:

Opties en accessiores

Voor rookmelders zijn een aantal handige accessoires beschikbaar. Zo zijn er bedieningspaneeltjes om te testen en zijn er lithium batterijen die 4 tot 8 keer langer meegaan dan normale batterijen.

Wat ook erg handig is, zijn magnetische montagesets. Deze sets bestaan uit 2 magnetische metalen plaatjes met 3M tape. Één plaatje plakt u tegen het plafond of muur, de andere op de onderkant van de melder. U hoeft dan géén gaten te boren in het plafond en hangt u de rookmelder binnen een minuut stevig op zijn plek. De magnetische montagesets werken voor rookmelders en koolmonoxidemelders.

Ons advies!

Met onze jarenlange ervaring op het gebied van rookmelders adviseren wij draadloos koppelbare rookmelders met een 10 jaar accu. Dit is overigens ook het advies van de Brandweer.

Hieronder de beste opties: