Voor 23.30 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf 75,-
Gratis retourneren
0

Veilig op vakantie

Blusdekens, Brandblussers, Brandpreventiebox, Koolmonoxidemelders

Dit artikel in het kort

Dit artikel gaat erover hoe je veilig op vakantie gaat.

Veilig op vakantie

Hopelijk ben je thuis goed voorbereid om een koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. Er zijn ook momenten dat je je tijd ergens anders doorbrengt, bijvoorbeeld tijdens een vakantie in een caravan, camper of boot. Hier is het zeer belangrijk dat je er een koolmonoxidemelder plaatst. Sterker nog, het is van groot belang zo stelt ook de brandweer. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten om ook veilig te verblijven in je camper, carvan of op je boot.

Een kleine ruimte

De kans op koolmonoxide in een camper, caravan of boot is vele malen groter dan in je eigen huis.

De eerste rede is dat deze ruimtes kleiner zijn dan je huis. Koolmonoxide kan ontstaan tijdens een onvolledige verbanding. Aangezien je vaak in een camper, caravan of boot in dezelfde kleine ruimte kookt en leeft, vergroot dit de kans op een koolmonoxidevergiftiging. 

Ook op vakantie moet je jezelf kunnen verwarmen, bijvoorbeeld door middel van een kachel. Vanuit deze kachel kan ook koolmonoxide ontstaan door een onvolledige verbranding.

Daarnaast zijn campers, caravans en boten vaak afgesloten ruimtes. Hierdoor is het goed ventileren vele malen moeilijker dan in een huis. De beste oplossing om koolmonoxide ontwikkeling te voorkomen is het installeren van een koolmonoxidemelder.

Koolmonoxidemelder verplicht?

Een koolmonoxidemelder redt levens

Het is als mens onmogelijk om koolmonoxide te ruiken, zien, horen of proeven. Hierdoor wordt het ook wel een sluipmoordenaar genoemd. Een koolmonoxidemelder redt dus je leven wanneer er koolmonoxide gemeten wordt.

Koolmonoxidemelder

Veilig op vakantie betekent ook veilig voor koolmonoxide. Een koolmonoxidemelder is ook nodig in de caravan of in een camper. Ook daar loop je namelijk altijd gevaar om onopgemerkt het giftige gas in te ademen. In Nederland belanden er gemiddeld per jaar zo’n 150 mensen in het ziekenhuis door een koolmonoxidevergiftiging. Je vraagt je dus terecht af of dit nodig is en welke je dan moet kopen.

Koolmonoxidemelder plaatsen

Het is belangrijk dat je de koolmonoxidemelder ergens ophangt waar deze de ruimte heeft. Een melder is niet nodig wanneer deze naast een raam of achter een kast geplaatst wordt. Zeker niet bij koolmonoxide. Dit is namelijk een gas die ongeveer even zwaar is als lucht, waardoor het zich niet snel naar boven of omlaag zal verplaatsen. Daarom zou koolmonoxide melder idealiter rond de 1,5 meter boven de grond moeten hangen. En zoals hierboven al vermeld, plaats een koolmonoxidemelder niet naast een raam. Dan zal de melder namelijk nooit een potentieel gevaar kunnen ontdekken.

Voorkomen

Het is beter om een koolmonoxidegevaar te voorkomen. Je bent er liever te vroeg bij, dan te laat. In een caravan of camper kan je dit doen door de rookafvoer en de kachel te checken. Zo moet de rookafvoer verticaal hangen en zo min mogelijk bochten hebben. De kachel heeft, wanneer deze uit staat, een klein vlammetje. Dit vlammetje moet blauw zijn, dan is wordt het gas op een goede manier verbrand en zal deze geen gevaar opleveren.

Evacueren

Maar wat als de melder dan toch afgaat? Wij raden je aan om zo snel mogelijk de ramen en deuren open te doen, zo verminder je snel de hoeveelheid gas in de lucht. Draai ook gelijk de kachel dicht. Ga dan snel naar buiten en wacht af of je enkele symptomen voelt. Denk hierbij aan hoofdpijn of duizeligheid bijvoorbeeld. Als dit het geval is neem dan contact op met de huisarts. Laat hierna gelijk een vakman kijken waar het probleem vandaan komt.

Kies de juiste koolmonoxidemelder

Niet elke koolmonoxidemelder is geschikt voor een camper, caravan of boot. De reden hiervoor is dat deze voertuigen/vaartuig vaak buiten staan waardoor het er sneller koud is. Koolmonoxidemelders met een Figaro® sensor kunnen bijvoorbeeld beter tegen kou dan andere sensoren in koolmonoxidmelders. Een koolmonoxidemelder met Figaro® sensor is dus de beste oplossing voor in je camper, caravan of op je boot. Hierdoor ben je ook zeker van je veiligheid wanneer je eropuit bent.

Ook brandveilig? Dat kan!

Wil je ook brandveilig op vakantie? Dat is zeker mogelijk! In onze webshop bieden wij ook rookmelders, brandblussers en blusdekens aan. 

Rookmelders redden levens en zullen je ook op vakantie in een caravan, camper of boot alarmeren wanneer er rook gedetecteerd wordt.

Met brandblussers heb je meteen een middel bij je waarmee je het vuur kan doven. We raden het wel aan om de kleinere brandblussers aan te schaffen voor op vakantie. Een kleine brandblusser (tot 2 kg of 2 liter) is veel makkelijker erbij te pakken dan een grote brandblusser van 6 kg/liter.

Met een blusdeken kan je kleine brandjes doven en voorkom je nevenschade. Een blusdeken kan ook mensen blussen wanneer kleren vlam hebben gevat. In ons artikel over blusdekens leggen we uit hoe je een blusdeken moet gebruiken.

Hulp nodig?

Geen idee welke koolmonoxidemelder de juiste is voor jou? Doe de keuzehulp en we komen er samen achter!

Meer artikelen