Voor 23.30 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf 75,-
Gratis retourneren

Blusdekens gebruiken

Blusdekens

Blusdekens helpen het doven van een beginnende brand. Voorbeelden van dit soort branden zijn:

  • Een brand in je vuilnisemmer
  • Vlam in de pan
  • Kledingbrand
  • Tapijt brand

 

Waarom een blusdeken?

Een blusdeken voorkomt nevenschade, iets wat niet het geval is wanneer je water gebruikt of een brandblusser. Er wordt namelijk niks nat en niks raakt bedekt met schuim. Daarom adviseren wij om bij een kleine brand eerst een blusdeken te gebruiken en daarna middelen zoals brandblussers in te zetten. 

Let op!

Gebruik géén blusdeken in het geval van een frituur brand. Daarvoor zijn vetblussers!

Hoe gebruik je een blusdeken?

De belangrijkste tip die we mee willen geven is: weet al van te voren hoe je de blusdeken moet gebruiken. Tijdens een brand heb je namelijk geen tijd om dat te bestuderen. Het lezen van dit artikel is al een goed begin!

In het geval van een brand trek je aan beide zwarte uiteinden van het blusdeken, je hebt nu het doek meteen in je handen. Bescherm jezelf door het blusdeken één keer over je handen heen te slaan en leg het over de brandhaard heen. Laat het liggen, ga er niet naar kijken, zuurstof kan namelijk de brand weer doen oplaaien. Pak het brandende object in het blusdeken en leg deze buiten voor eventueel verder blussen van de brandhaard. Had je de vlam in de pan en waren de uitslaande vlammen hoog? Laat dan de brandweer komen, die kunnen je afzuigkap controleren met een warmtebeeldcamera om te zien of de brand niet omhoog is gegaan.

Welke rol speelt zuurstof bij een brand?

  • Vuur heeft zuurstof nodig om te kunnen branden
  • Wanneer de zuurstof op raakt, dooft het vuur
  • Daarom wordt geadviseerd ramen zoveel mogelijk te sluiten bij brand

Een blusdeken gebruiken voor personen

Als iemands kleding vlam vat en je het blusdeken zo vast hebt als normaal, moet het slachtoffer op de grond gaan liggen. Duw met behulp van het blusdeken de vlammen van het gezicht af door het deken van boven naar onder op de persoon te leggen. Sluit het deken goed aan op het lichaam zo dooft het vuur snel. Schakel indien nodig medische hulp in en koel het slachtoffer met lauw water.

Waar een blusdeken plaatsen?

Het is slim om een blusdeken op te hangen op plekken waar zich snel brandjes voor kunnen doen. Dit zijn bijvoorbeeld plekken zoals keukens of garages als je daar wel eens soldeert. Zoals eerder benoemd is een blusdeken het beste om beginnende brandjes te doven, hang hem dus aan de muur zodat je hem snel kunt pakken en op een niveau dat kleinere mensen er ook bij kunnen.

Contact

In onze webwinkel vind je alles wat je nodig heeft voor een brandveilig pand. Met een bereikbaarheid van zeven dagen per week en een snelle levertijd, kun je rekenen op de beste service. Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies.

Meer artikelen