Voor 23.30 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf 75,-
Gratis retourneren
0

Veilig barbecueën doe je zo!

Blusdekens, Brandblussers, Koolmonoxidemelders

Veilig barbecueën in het kort

Dit artikel gaat erover hoe je brandveilig kunt barbecuën.

  • Zet NOOIT een barbecue binnen, dit kan namelijk zeer gevaarlijke situaties veroorzaken.
  • Plaats je barbecue op een veilige afstand van: brandbare materialen, kinderen en huisdieren.
  • Draag een schort. Draag géén losse of wijde kleding en ga niet met een bloot bovenlijf barbecueën.
  • Houdt een brandblusser en blusdeken bij de hand mocht het toch fout gaan. 

Veilig barbecueën doe je zo!

Niets is zo lekker als tijdens de zonnige zomerdagen de barbecue aan te zetten en lekker je eten te barbecueën. Toch ben je met vuur bezig en vuur kan altijd tot gevaarlijke situaties leiden. Veilig barbecueën is daarom zéér belangrijk, zegt ook de brandweer. Benieuwd naar hoe je dat kan doen? Lees het in dit artikel.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Veilig barbecueën begint met een goede voorbereiding. Ongeacht wat je er meedoet, vuur is en blijft gevaarlijk. Een barbecue is en blijft een verbrandingsapparaat, ongeacht het type. Je moet een barbecue dus als deze al aan is niet verplaatsen, je kunt dan  bijvoorbeeld over de barbecue heen struikelen 

Daarnaast is het erg belangrijk dat je een barbecue uit de wind houdt. Anders kan een vlam een andere kant opwaaien en kan iets anders vlam vatten. Daarover gesproken, plaats een barbecue nooit in de buurt of onder materialen die makkelijk vlam kunnen vatten. Denk hierbij aan de takken van bomen, luifels, parasols etcetera. 

Houd ook altijd doofmiddelen in de buurt mocht het barbecueën fout gaan. Een goed product hiervoor zijn brandblussers. Daarmee kun je zowel het uitgeslagen vuur als de bron direct blussen.

Draag gepaste kleding

Veilig barbecueën heeft een dress code.

  • Draag geen losse of wijde kleding, dit kan makkelijk vlam vatten.
  • Ga nooit barbecuen met een ontbloot bovenlijf, dit verkleint de kans op brandwonden.
  • Draag een schort, dit verkleint de kans op brandwonden.

Daarnaast moet je barbecue niet in de buurt staan waar kinderen kunnen spelen of waar huisdieren komen.

Gaat het toch fout en vatten iemands kleren vlam? Zorg dat er een blusdeken in de buurt is. Met een blusdeken kun je op een veilige manier iemand blussen, maar kun je ook kleine prullenbakbrandjes mee doven. 

Alecto blusdeken

Een barbecue hoort buiten

Zoals we allemaal wel weten, niks is zo wisselvallig als het weer. Een zonnige barbecue middag kan eindigen met een flinke regenbui. 

Dit is echter NOOIT een goede rede om barbecue in een huis of in een ruimte die niet goed geventileerd kan worden te plaatsen. Dit is zeer gevaarlijk en je huis kan daardoor sneller in brand vliegen. Bovendien is het plaatsen van een houtskoolbarbecue in je huis helemaal niet slim. Bij de verbranding van houtskool komt er een grote concentratie koolstofmonoxide of CO vrij. Dit is een giftig gas dat je als mens niet kunt ruiken, zien, proeven of horen. Te veel koolstofmonoxide in je lichaam heeft kan leiden tot de dood. Koolstofmonoxidemelders alarmeren je wanneer dit gas aanwezig is.

Kortom, veilig barbecueën doe je buiten!

Koolmonoxidemelder verplicht?

Aansteken en veilig barbecueën

De vuistregel om je barbecue veilig aan te steken is als volgt:

Zorg dat je barbecue op een stevige ondergrond staat. Zet de barbecue niet onder een overkapping of naast een heg/schutting. Zet de barbecue niet in de buurt van een plek waar kinderen of huisdieren spelen. 

Verder is het verstandig om blusmiddelen zoals brandblussers of blusdekens in de buurt te hebben.

Meer artikelen