Een combimelder meet rook én koolmonoxide in één melder. Let op: een combimelder kun je alléén ophangen in een ruimte met een verbrandingsunit. Want rook stijgt en koolmonoxide niet. Door de warme lucht van het verbrandingstoestel zal de koolmonoxide nu omhoog stijgen. Hang een combimelder dan ook altijd tegen het plafond.
De naam zegt het al, een combimelder is een melder met meer dan één functie. Het is dus een combinatie van twee melders in één apparaat. Dit heeft verschillende voordelen, zo hoef je op bepaalde plekken in je huis maar één melder op te hangen, in plaats van twee. Of ben je beter beveiligd tegen brand en/of rook.
Er zijn twee soorten combimelders beschikbaar. Iedere combimelder biedt dus een andere combinatie van functionaliteiten. Op basis van jouw woonruimte en persoonlijke voorkeuren kun je de keuze maken om één van deze twee combimelders aan te schaffen.
Deze combimelder combineert een rookmelder met een co melder. Hoe een rookmelder werkt is in het hoofdstuk hierboven al uitgebreid behandeld. Een koolmonoxidemelder waarschuwt je wanneer de concentratie koolmonoxide (CO) in de lucht te hoog is. Het komt nog regelmatig voor dat er levensgevaarlijke situaties ontstaan doordat er koolmonoxide vrijkomt in ruimtes. Het gas is volledig geurloos, kleurloos en smaakloos en dus niet te detecteren door mensen, daarom wordt het ook wel de ‘stille moordenaar’ genoemd. Een co-melder kan dit gas wél detecteren en slaat ruim op tijd alarm.
Die combimelder is dus geschikt om rook en koolmonoxide te detecteren. Het is verstandig om een co-melder te plaatsen op plekken waar een co lek kan ontstaan, zoals bij je CV ketel of boiler. Ook is het wijselijk om er één in je slaap- en leefruimte te plaatsen. Omdat je op deze plekken waarschijnlijk ook een rookmelder wilt plaatsen is een combimelder hiervoor zeer geschikt. Je bent dan door één apparaat beschermd tegen de gevaren van rook als die van koolmonoxide.
Er zijn op het gebied van brandmelder in principe twee soorten te onderscheiden. De rookmelder en de hittemelder. Een rookmelder werkt optisch, deze ‘ziet’ de rook en slaat alarm. Omdat rook meer slachtoffers maakt dan vuur én omdat rook de melder waarschijnlijk eerder bereikt dan de hitte dan het vuur wordt deze melder het vaakst gebruikt. Het wordt dan ook aangeraden om langs de vluchtroutes in je huis deze optische rookmelders te plaatsen.
Hittemelders registreren temperatuur. Ze slaan dus alarm bij vuur en niet bij rook. Dit is in twee situaties handig. De eerste situatie is op plekken waar rook ‘hoort’ te zijn. Bijvoorbeeld in je keuken, of in je badkamer. De rookmelder kan stoom namelijk ook verwarren met rook. En het kan ontzettend irritant zijn wanneer een melder ‘zomaar’ af gaat. Met een hittemelder voorkom je dat. Een tweede situatie is wanneer er materialen branden die weinig roken, of wanneer de rook de melder niet kan bereiken. In dat geval zal een hittemelder het vuur wel registeren en alsnog alarm slaan.
Een combimelder die rook- en hittemelders combineert detecteert dus zowel rook als vuur en biedt hierdoor maximale veiligheid. Is er een situatie die veel rook veroorzaakt, dan gaat de melder af. Ontstaat er een brand, maar kan de melder geen rook detecteren? Dan zal deze vanwege de hitte alsnog alarm slaan.
Iedere woning, iedere situatie en ieders wensen zijn anders. We begrijpen dat het soms lastig kan zijn om de juiste melder te kiezen. Zeker wanneer je ook met combimelders te maken hebt die vooral tot hun recht komen in bepaalde situaties. Twijfel je op dit moment nog, of wil je gewoon graag geadviseerd worden door onze deskundige medewerkers? Geen probleem! Neem gerust contact op met onze klantenservice, ze staan je graag te woord.