Bij brand is elke seconde belangrijk. Rookmelders op netstroom bieden een permanente en consistente stroomvoorziening, waardoor je erop kunt vertrouwen dat ze altijd klaar zijn om alarm te slaan bij het detecteren van rook. In tegenstelling tot batterijgevoede rookmelders, waarbij de batterijen periodiek moeten worden vervangen, hoef je je met een rookmelder op netstroom geen zorgen te maken over het uitvallen van de batterijen op het meest cruciale moment.
Deze rookmelders sluit je aan op het lichtnet (230V). Deze melders hebben altijd een backup batterij. Dit kan een 9V batterij zijn of een 10 jaar accu die zichzelf oplaadt door de stroomverbinding. 230V rookmelders zijn vaak verplicht door het Bouwbesluit/NEN2555 voor nieuwbouw, verbouw of verhuur. Een 230v melder heeft echter nooit een NEN2555 certificaat, de NEN2555 gaat over de situatie die je maakt.
Lees onderaan deze pagina meer over NEN2555 in het kennisartikel.
Het installeren van een rookmelder op netstroom kan eenvoudig zijn, vooral als je al stopcontacten hebt op strategische plaatsen in jouw huis. Deze rookmelders kunnen direct op het bestaande elektriciteitsnet worden aangesloten zonder extra bekabeling. Dit maakt de installatie snel en probleemloos.
Een rookmelder op netstroom kan jarenlang meegaan zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het vervangen van batterijen. Hierdoor blijft jouw woning continu beschermd tegen brand, zelfs als je het risico van lege of niet-werkende batterijen vergeet.
Rookmelders zijn van vitaal belang voor het beschermen van jouw huis en het redden van levens in geval van brand. Rookmelders op netstroom bieden betrouwbaarheid, gemak en uitgebreide functionaliteit, waardoor ze een ideale keuze zijn voor elke woning. Investeer in jouw veiligheid en kies voor rookmelders op netstroom om je gemoedsrust te vergroten.
Bij het kiezen van een rookmelder op 230v netstroom is het belangrijk om te letten op certificering en keurmerken. Kies altijd voor een rookmelder die voldoet aan de Europese normen en keurmerken, zoals EN14604. Deze certificering garandeert dat de rookmelder betrouwbaar en veilig is. Alle rookmelders bij Brandpreventiewinkel voldoen hier uiteraard aan.
Daarnaast is het raadzaam om te kijken naar de functionaliteiten en extra functies die de rookmelder biedt. Sommige modellen hebben bijvoorbeeld een ingebouwde back-up batterij, zodat de rookmelder blijft werken tijdens stroomuitval. Andere modellen hebben weer een pauzeknop om vals alarm te voorkomen. Denk goed na over welke functies voor jou belangrijk zijn.
Tot slot is het handig om te checken hoe gemakkelijk de rookmelder op 230v netstroom te installeren is. Sommige modellen worden geleverd met een plug-and-play systeem, zodat je geen elektricien hoeft in te schakelen. Andere modellen vereisen professionele installatie. Kies degene die het best past bij jouw installatieniveau en behoeften.
Beantwoord 3 vragen van Tim en we vinden samen jouw perfecte rookmelders.
Beantwoord 3 vragen van Tim en we vinden samen jouw perfecte rookmelders.
Als je jezelf ooit hebt georiënteerd op rookmelders, of op dit moment aan het zoeken bent naar de juiste rookmelder, dan ben je de term 230v rookmelder vast al tegenkomen. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het helemaal niet. 230v staat voor 230 volt. Dat is de hoeveelheid stroom die uit je stopcontacten komt. Een 230v rookmelder is dus simpelweg een rookmelder die je aansluit op de elektriciteit van jouw woning of kantoor. Ook wel netstroom genoemd.
Alternatieven voor de rookmelders op netstroom zijn melders die werken op een accu of batterij. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat je melders niet meer werken wanneer, door bijvoorbeeld een calamiteit, je stroom uitvalt. 230v rookmelders hebben altijd een back-up batterij. Die batterij hoef je niet vaak te vervangen, ongeveer eens in de vier jaar afhankelijk van het model. Jouw veiligheid is dus altijd gegarandeerd!
Waarom een 230v rookmelder
Er zijn veel verschillende rookmelder waar je uit kan kiezen. Een van de grootste keuzes is een draadloze rookmelder of een rookmelder op netstroom. Een rookmelder op netstroom sluit je aan op een stroompunt in het plafond. Hierdoor word je rookmelder constant van stroom voorzien. Door de back-up batterij heb je ook werkende rookmelder mocht de stroom uitvallen. Maar doordat deze batterij weinig gebruikt wordt gaat hij een stuk langer mee dan de batterij van een draadloze rookmelder. Een rookmelder op netstroom gaat zo’n 10 jaar mee, in die periode hoef je maar één of twee keer de batterij te vervangen. Op termijn brengt het dus minder werk en meer gemak met zich mee. Het nadeel van een 230v rookmelder is dat je deze niet vrij kunt plaatsen, maar dat deze altijd in de buurt van een stroompunt opgehangen moet worden.
De juiste rookmelder voor jou
De perfecte rookmelder bestaat niet. Iedere woning, ieder pand en iedereens situatie is namelijk anders. Woon je bijvoorbeeld alleen in een studio, dan heb je geen koppelbare brandmelders nodig. Woon je voor langere tijd in een wat grotere woning, dan is een 230v rookmelder een goede optie om te overwegen.
De installatie van een 230v in aanvankelijk iets meer werk dan een draadloze rookmelder. Je moet hem immers op de netstroom aansluiten en kunt hem dus niet ‘zomaar’ even op het plafond plakken. Maar als je dit eenmaal gedaan hebt, heb je er in de komende tien jaar veel minder werk aan. Je hoeft in die periode de batterij namelijk maar één of twee keer te vervangen. En wanneer je alle melders vervangt kun je deze simpelweg op hetzelfde stroompunt aansluiten. Ook zijn de meeste 230v rookmelders koppelbaar. Is er op één plek in je huis brand, dan gaan al je melders af. Zo kan iedereen het pand nog sneller en veiliger verlaten.
Twijfel je nog over de juiste brandmelder? Onze keuzehulp helpt je verder. Toch liever persoonlijk advies? Neem dan contact op met onze specialisten. Ze staan je graag te woord!