Brandblussers zijn er in heel veel vormen, maten, inhoud, capaciteit en uitvoeringen. Wij helpen u graag op weg om de juiste keuze te maken voor uw situatie. Er zijn brandblussers te koop die geschikt zijn voor verschillende soorten branden. Voor elke type brand is er een blusser. Voor huis- tuin en keuken gebruik onderscheiden we eigenlijk 2 typen: poederblussers en schuimblussers.

Poederblusser

Een poederblusser is geschikt voor vrijwel elk type brand. Deze blusser is perfect voor buitengebied omdat deze ook vorstbestendig is. Ideaal voor de auto, boot of caravan. Het voordeel is dat een poederblusser vaak goedkoop is. Daarnaast is poeder ook vorstbestendig in tegenstelling tot vele soorten schuim.
Een groot nadeel van poeder is dat het overal in kruipt. Bij elektrische apparaten zorgt dat er vaak voor dat ze onbruikbaar worden. Gebruik in huis en op kantoor daarom liever een schuimblusser.

Bekijk alle poederblussers

Schuimblusser

Schuim geeft weinig restschade, omdat schuim oplost in water. Schuimblussers zijn vaak wel iets duurder dan poederblussers en zijn niet altijd niet vorstbestendig. Door de weinige restschade zijn schuimblussers ideaal voor in huis en/of op kantoor. Een schuimblusser is te gebruiken voor A en B branden, vaste stofbranden en vloeistofbranden. Sommige schuimblussers zijn ook geschikt voor F branden (vet), je ziet dit aan het icoon op de blussers staan.
Wil je toch een schuimblusser die tegen vorst kan en geschikt is voor boot, caravan of schuur? Deze schuimblusser is geschikt tot -30 graden.

Bekijk alle schuimblussers

Brandsoorten en brandklassen onderscheiden

Er zijn verschilelnde soorten brand. Elke soort brand heeft in principe zijn eigen blusmiddel nodig. Zo kunt u een elektrische brand beter niet blussen met schuim en kunt u een vetbrand alleen blussen met zogenaamde F-rating schuimblusser. Welk blusmiddel je nodig hebt, hangt helemaal af van de brandsoort.
Om aan te geven welke brandblusser voor welk soort brand geschikt is, is een lettersysteem gemaakt. De letters A, B, C, D en F staan daarin voor verschillende brandklassen.

Brandklasse A – Vaste stoffen

Hout, papier, meubels, gordijnen

Brandklasse B – Vloeibare stoffen

Benzine, dieselolie, aceton.

Brandklasse C – Gas

Propaan, LPG, aardgas

Brandklasse D – Metaal

Aluminium, magnesium

Brandklasse F

Bakolie, frituurvet

Handige tips bij het kopen van een brandblusser

Wilt u een brandblusser kopen maar weet u niet welke? Voor huis- tuin en keukengebruik moet u uzelf 2 dingen afvragen: als u niet veel restschade wilt als de blusser is leeggespoten, kies dan voor een schuimblusser. Bij een beginnende huis- tuin en keukenbrand voldoet een 2kg of 2 liter blusser al  snel. Voor een groter pand of kantoor kies dan voor een 6 kilogram of 6 liter blusser. Eventueel zijn er ook handzame tussenmaten van 3 of 4 liter/kg blussers.

Tip: OgnioChron brandblussers: de allerbeste Europese kwaliteit met de hoogste blusrating

Meer professionele brandblussers zijn beschikbaar vanaf 6 liter/kg. Zoekt een blusser voor kantoor, dan kunt het beste kijken naar een 6 liter schuimblusser.

Is een keuring of controle van mijn brandblusser verplicht?

Wij krijgen vaak vragen over de controle van brandblussers. Hier bestaan veel misverstanden over. Het zit zo: voor huis-, tuin en keuken brandblussers is een jaarlijkse controle niet verplicht. Bij professionele en/of openbaar gebruik moeten de brandblusser eens per 2 jaar gekeurd worden door een gecertificeerd bedrijf. De periodieke controle geldt dus alleen bij professioneel gebruik van blusmiddelen zoals bijvoorbeeld kantoren, bedrijven, horeca, fabrieken. Koopt u een nieuwe brandblusser bij ons, dan hoeft u het eerste jaar na aankopen sowieso geen keuring te doen.

Zelf uw blusser controleren?
Voor privégebruik is het voldoende om op de nanometer van de brandblusser te kijken. Staat deze nog in het groen? Dan is de blusser nog goed en heeft deze voldoende druk om leeggespoten te worden. Kijk ook even of de slang niet poreus is geworden.