Voor 23.30 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf 75,-
Gratis retourneren
0

Kies de juiste brandblusser

Brandblussers

Brandblussers zijn er in heel veel vormen, maten, inhoud, capaciteit en uitvoeringen. Ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen, maar hebben ook een groot aantal overeenkomsten. Allemaal zijn ze klein, handzaam en uitermate geschikt om een beginnende de brand de kiem in te smoren. Voor huis- tuin en keuken gebruik onderscheiden we eigenlijk 2 typen: poederblussers en schuimblussers.

Een brandblusser is dan ook een van de belangrijkste hulpmiddelen die in je huis kunt halen om een brand te bestrijden. De juiste brandpreventiemiddelen kunnen jouw huis of pand een stuk veiliger maken. Wil je weten welke brandblusser het beste bij jouw situatie past? Doe hier de keuzehulp!

Moeite met kiezen?

Onze brandblusser keuzehulp maakt het je makkelijk!

Poederblusser (A, B, C)

Een poederblusser is geschikt voor vrijwel elk type brand. Deze blusser is, in tegenstelling tot vele soorten schuim, perfect voor buitengebied omdat deze ook vorstbestendig is. Ideaal voor de auto, boot of caravan. Daarnaast is een poederblusser vaak goedkoop.
Een groot nadeel van poeder is dat het overal inkruipt. Bij elektrische apparaten zorgt dat er vaak voor dat ze onbruikbaar worden. Gebruik in huis en op kantoor daarom liever een schuimblusser, deze laat veel minder restschade na.

Schuimblusser (A, B)

Schuim geeft weinig restschade, omdat schuim oplost in water. Schuimblussers zijn vaak wel iets duurder dan poederblussers en zijn niet altijd niet vorstbestendig. Door de weinige restschade zijn schuimblussers ideaal voor in huis en/of op kantoor. Een schuimblusser is te gebruiken voor A en B branden, vaste stofbranden en vloeistofbranden. Sommige schuimblussers zijn ook geschikt voor F branden (vet), je ziet dit aan het icoon op de blussers staan.
Wil je toch een schuimblusser die tegen vorst kan en geschikt is voor boot, caravan of schuur? Deze schuimblusser is geschikt tot -30 graden.

Brandsoorten en brandklassen onderscheiden

Er zijn verschillende soorten brand. Elke soort brand heeft in principe zijn eigen blusmiddel nodig. Zo kunt u een elektrische brand beter niet blussen met schuim en kunt u een vetbrand alleen blussen met zogenaamde F-rating schuimblusser. Welk blusmiddel je nodig hebt, hangt helemaal af van de brandsoort.
Om aan te geven welke brandblusser voor welk soort brand geschikt is, is een lettersysteem gemaakt. De letters A, B, C, D en F staan daarin voor verschillende brandklassen.

Handige tips bij het kopen van een brandblusser

Wil je een brandblusser kopen maar weet je niet welke? Voor huis- tuin en keukengebruik moet je jezelf 2 dingen afvragen: als je niet veel restschade wilt als de blusser is leeggespoten, kies dan voor een schuimblusser. Bij een beginnende huis- tuin en keukenbrand voldoet een 2 kg of 2 liter blusser al snel. Voor een groter pand of kantoor kun je beter kiezen voor een 6 kg poederblusser of 6 liter schuimblusser. Eventueel zijn er ook handzame tussenmaten van 3 of 4 liter/kg blussers.

Tip van Tim: SAVS brandblussers zijn van Europese makelij en hebben de hoogste blusrating

Meer professionele brandblussers zijn beschikbaar vanaf 6 liter/kg. Zoek je een blusser voor kantoor, dan kunt het beste kijken naar een 6 liter schuimblusser.

Is een keuring of controle van mijn brandblusser verplicht?

Wij krijgen vaak vragen over de controle van brandblussers. Hier bestaan veel misverstanden over. Het zit zo: voor huis-, tuin en keuken brandblussers is een jaarlijkse controle niet verplicht. Bij professionele en/of openbaar gebruik moeten de brandblusser eens per 2 jaar gekeurd worden door een gecertificeerd bedrijf. De periodieke controle geldt dus alleen bij professioneel gebruik van blusmiddelen zoals bijvoorbeeld kantoren, bedrijven, horeca, fabrieken. Koop je een nieuwe brandblusser bij ons, dan hoef je het eerste jaar na aankoop sowieso geen keuring te doen.

Zelf uw blusser controleren?
Voor privégebruik is het voldoende om op de manometer van de brandblusser te kijken. Staat deze nog in het groen? Dan is de blusser nog goed en heeft deze voldoende druk om leeggespoten te worden. Kijk ook even of de slang niet poreus is geworden.

Welke brandblusser voor thuis?

Het is belangrijk om een brandblusser in huis te hebben, voor het geval er een brand uitbreekt. Maar welke brandblusser is geschikt voor thuisgebruik?

 

Het kiezen van de juiste brandblusser

Bij het kiezen van de juiste brandblusser voor thuis is het belangrijk om rekening te houden met de mogelijke brandklassen en de specifieke behoeften van je woning. Zorg ervoor dat je een brandblusser kiest die geschikt is voor de branden die het meest waarschijnlijk zijn in jouw huis.

 

Brandklassen en bijbehorende brandblussers

  • Brandklasse A: Voor branden van vaste stoffen zoals hout, papier en textiel kun je het beste een schuimblusser gebruiken.
  • Brandklasse B: Branden van vloeistoffen zoals benzine of olie vereisen een poederblusser.
  • Brandklasse C: Bij branden met gassen, zoals propaan, butaan of aardgas, is een CO2-blusser de juiste keuze.
  • Brandklasse D: Voor branden met metalen zoals magnesium of lithium zijn speciale blussers verkrijgbaar.
  • Brandklasse F: Voor vetbranden, zoals brandende olie of frituurvet, kun je het beste een vetblusser gebruiken.

 

Kom je er niet uit welke brandblusser je thuis nodig hebt? Maak dan gebruik van onze keuzehulp.

FAQ - Kies de juiste brandblusser

Wat zit er in een brandblusser?
Welke brandblusser heb ik nodig voor welk type brand?
Is controle van brandblussers verplicht?

Meer artikelen