Voor 23.30 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf 75,-
Gratis retourneren

Keuring en onderhoud van brandblussers

Brandblussers

In een gebouw dat publiekelijk toegankelijk is, zijn brandblussers verplicht. Deze brandblussers dienen onderhouden te worden. Dit wordt gedaan door middel van een keuring die jaarlijks plaatsvindt. Hoe gaat dat in zijn werk en wie moet dat doen? Dat vertellen wij je graag! De keuring van brandblussers is van groot belang. Het is belangrijk dat je verantwoordelijk omgaat met de brandpreventie in jouw gebouw. Er is niks ergers dan te laat zijn en niet over de juiste middelen te beschikken op het moment dat je deze het hardste nodig hebt. Hiernaast is het dus ook wettelijk verplicht.

Keuring van brandblussers

De keuring van brandblussers moet gedaan worden door professionals, genaamd een REOB gecertificeerde monteur. Zij zijn op de hoogte van de werking, eisen en onderhoudsaspecten die van belang zijn. De NEN-2559 norm heeft bepaald dat kleine blusmiddelen ieder jaar getest en gekeurd moeten worden. Voor het bedrijfsleven heeft het kabinet echter besloten om dit iedere twee jaar te doen, om zo de lasten te verlagen. Vaker mag dus altijd, maar in principe is een keer per twee jaar de wettelijke verplichting in Nederland. Echter is het wel vaak zo dat verzekeringen de eis stellen dat dit ieder jaar moet gebeuren. Kijk dus goed wat in jouw geval het veiligste is en wat aansluit op de verzekering. Wij raden je in ieder geval altijd aan om de kleine blusapparaten ook ieder jaar te laten testen. Veiligheid boven alles.

Onderhoud van brandblussers

Naast de keuring van brandblussers is ook het onderoud van brandblussers belangrijk. De NEN-2559 stelt een aantal eisen aan het onderhoud van brandblussers. Namelijk dat deze ieder jaar gecontroleerd dienen te worden, dat schuimblussers ieder 5 jaar vervangen moeten worden, iedere 10 jaar een revisie en dat na 20 jaar de gehele brandblusser vervangen dient te worden (inclusief montageset). Deze strikte onderhoudsnormen voor brandblussers zijn sinds 2001 in acht gegaan. De tekortkomingen aan deze eisen kunnen met hoge boetes worden bestraft. 

Het onderhouden van deze blusapparaten is een belangrijk punt van de brandpreventie bij een gebouw. Het is dan ook uitermate belangrijk dat je hier rekening mee houdt en op een structurele manier omgaat met deze producten en de controles daarvan. Wij helpen je graag met het maken van de juiste keuzes en kunnen je voorzien van een persoonlijk advies wanneer jij daar behoefte aan hebt. Er zijn namelijk meerdere soorten brandblussers. Welke is dan voor jou geschikt en hoe ga je ermee om? Dat leggen wij je uitgebreid uit in de keuzehulp voor brandmelders. Natuurlijk kan je ook persoonlijk contact opnemen met een van onze specialisten. Zij helpen je graag met het maken van de juiste keuze.

Meer artikelen