Voor 23.30 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf 75,-
Gratis retourneren

Wetgeving bij brandblussers

Brandblussers

Hoe zit het met de wetgeving rondom brandblussers? Dit is een vraag die vele van ons zich afvragen. En het is ook begrijpelijk. De regelgeving rondom brandpreventie wordt namelijk alsmaar strenger in Nederland. Rookmelders zijn bijvoorbeeld ook verplicht in Nederland, per 1 juli 2022. Daarom willen wij hierbij je twijfels direct wegnemen. Brandblussers zijn niet verplicht in privéwoningen. Echter raden wij je aan om altijd een brandblusser in huis te hebben. Wij vertellen je hieronder alles over de wet- en regelgeving rondom brandblussers in Nederland.

Wanneer is de brandblusser verplicht?

Brandblussers zijn dus niet verplicht in privéwoningen. Er is echter wel een andere wetgeving bij brandblussers in publieke gebouwen. Daar zijn brandblussers namelijk wel verplicht. Naast dat er in deze gebouwen een verplichting is voor brandblussers, geldt er voor deze gebouwen ook een onderhoudsregel; de NEN-2559. Deze verplicht de brandblussers ieder jaar te laten controleren door een REOB gecertificeerde monteur. Daarnaast stelt deze regelgeving ook dat de brandblusser voorzien moet zijn van duidelijke pictogrammen, waarop te zien is hoe je de brandblusser dient te gebruiken. Hiernaast stelt de NEN-2559 norm ook dat schuimblussers om de 5 jaar vervangen dienen te worden, een revisie na 10 jaar en na 20 jaar dient alles te worden vervangen. Dit is echter de norm en geen wettelijke verplichting. Wel raden wij aan om dit aan te houden zodat je altijd zeker bent van een veilige ruimte.

Onderweg 

In Nederland is een brandblusser niet verplicht in de auto. Dit is dan weer wel verplicht in landen als België, Polen en Griekenland. Het is dus goed om hierbij stil te staan wanneer je van plan bent naar of door deze landen te reizen met de auto. 

Hoeveel brandblussers?

In gebouwen die publiekelijk toegankelijk zijn, zijn brandblussers wel verplicht. De wetgeving bij brandblusser en het aantal dat je per gebouw aan moet houden staat vermeld in de NEN-4001. Dit proces bestaat uit twee stappen; de te ruimte opdelen in projectzones en daarna bepalen hoeveel brandblussers er nodig zijn per projectzone. Per projectzone is altijd minimaal 1 brandblusser nodig. De exacte hoeveelheid hangt af van de functie die de projectzone in werkelijkheid heeft. Op basis hiervan moet er bepaald worden hoeveel brandblussers er nodig zijn in het desbetreffende gebouw.

Ondanks dat er in privéwoningen dus geen brandblussers verplicht zijn, raden we je wel aan om dit toch te doen. Minimaal 1 brandblusser zou meer dan verstandig zijn. Wij begrijpen dat de keuze dan er lastig is. Er zijn namelijk meerdere soorten en maten. Wij helpen je graag met het maken van de juiste keuze voor jouw situatie. Neem daarvoor een kijkje in ons kenniscentrum pagina of doe de keuzehulp!

Meer artikelen