Voor 23.30 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf 75,-
Gratis retourneren

Kies de juiste vluchtladder

Vluchtladders, Montagetips

De afgelopen jaren is het ons duidelijk geworden dat het kiezen van de juiste vluchtladder best lastig kan zijn. Elke situatie is vaak anders en daarnaast hebben de verschillende ladders ook nog andere eigenschappen. Met onderstaande uitleg helpen we om in 3 stappen de juiste vluchtladder te kiezen voor jouw situatie.

Stap 1: Hoeveel verdiepingen heb je?

Het aantal verdiepingen bepaalt hoe lang de ladder moet zijn.

  • 1 tot 2 verdiepingen – Lengte 4,3 tot 5 meter
  • 3 verdiepingen – Lengte 7 tot 7,3 meter
  • 4 verdiepingen – Lengte 10 meter
  • 5 verdiepingen – Lengte 16 meter
  • 6 verdiepingen – Lengte 20 meter

Stap 2: Waar wil je de vluchtladder installeren?

Het belangrijkste doel van een vluchtladder is natuurlijk een veilige uitweg creëren uit een brandend gebouw. De ladder moet dan ook goed en stevig geïnstalleerd zijn, anders ontstaat er de mogelijkheid deze die losraakt. Op onderstaande plaatsen kan een vluchtladder hangen:

  • Opstaand raam: Goede plek, mits er een vensterbank is met de juiste breedte (zie stap 3)
  • Balkon: Mogelijke plek, mits er een stevige opstaande rand is waar de beugels achter kunnen blijven hangen
  • Velux/dakraam: Meet bij een dakraam installeren heel goed de afstand vanaf het dakraam naar de grond. Ook is het van groot belang dat de ladder over uitklapbare afstandhouders beschikt. Hierdoor is een veilige afdaling is vanuit het dakraam mogelijk.

Aan de hand van onderstaande foto’s hebben proberen we duidelijk te maken op welke plekken er wel en op welke plekken er géén vluchtladder kan worden gehangen.

Stap 3: Hoe breed is de vensterbank?

De breedte van je vensterbank is erg belangrijk. Een vluchtladder hang je namelijk op aan beugels. Als deze beugels te groot of te klein zijn voor je vensterbank dan kun je de ladder niet vastklemmen. De ladder is dan niet goed en veilig te gebruiken. Je moet dus eerst de breedte van de vensterbank opmeten, zodat de vluchtladder goed geplaatst kan worden (zie illustratie). 

Bij alle vluchtladders op onze website hebben wij de maximale vensterbank breedte vermeldt.

Laat je ladder niet buiten hangen

Een vluchtladder mag je nooit uitgeklapt en uitgevouwen uit het raam laten hangen voor een langere tijd. Leg de ladder daarom op een droge plaats ergens in huis of op kantoor, dicht bij het raam waaruit je kunt vluchten. Plaats een groen vluchtladder pictogram bordje zodat iedereen weet waar de ladder ligt.

FAQ - Kies de juiste vluchtladder

Hoe lang moet een vluchtladder zijn?
Kan een vluchtladder altijd buiten blijven hangen?

Meer artikelen