Voor 23.30 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf 75,-
Gratis retourneren
0

Vetblussers

Een vetbrand is een hardnekkige brand die je snel onder controle moet krijgen. Hier bestaan speciale vetblussers voor die de gehele pan afdekken om zo de brand te kunnen blussen. Deze blusser scheidt de brandende stof af van het zuurstof. Hierdoor gaat de brand vanzelf uit. Deze blusser is erg effectief en een echte aanrader voor in de keuken. We vertellen je er graag meer over!

Hoe herken je een vetblusser

Een vetblusser kan je herkennen aan het label wat op de brandblusser geplakt is. Een brandblusser is geschikt om een vetbrand te blussen als dit aangeduid wordt met een ‘F’ teken. Dit betekent dat de brandblusser in staat is om olie- en vetbranden te blussen. Naast het ‘F’ teken zal er waarschijnlijk ook een ‘A’ en ‘B’ teken aangegeven staan. Het ‘A’ teken staat voor branden op basis van vaste stoffen en het ‘B’ teken staat voor branden op basis van vloeistoffen. 

Hoe werkt een vetblusser

Een vetblusser werkt op basis van een chemisch blusschuim met een emulgerend eigenschap, waardoor het de brandende stof afscheidt van het zuurstof. De brand zal dus rustig uitgaan. Daarnaast heeft dit schuim ook een verkoelende werking waardoor de temperatuur van de brandende stof snel afneemt. Hierdoor zal de temperatuur van de brandende stof ook snel onder de ontbrandingstemperatuur zal dalen. Het vet van de frituurpan bijvoorbeeld, zal snel afkoelen waardoor het minder brandgevaarlijk is. 

Normen 

Het is wel belangrijk dat de schuim- en vetblusser voldoen aan de Nederlandse normen en wetten die hieraan gesteld zijn. Daarom hebben wij in onze selectie brandblussers enkel brandblussers geselecteerd die voldoen aan deze eisen. Hierdoor ben jij er altijd zeker van dat de vetblusser die jij aanschaft gekeurd is. 

Wanneer gebruik je een vetblusser

De beste plek om de vetblusser te stallen, is in de keuken. De plek waar je het meest in de weer bent met vet en olie. Denk bijvoorbeeld aan frituurpannen, wij begrijpen dat er stress ontstaat wanneer er brand ontstaat terwijl je gewoon een frietje aan het bakken bent. Hang de blusser dus in de buurt van de pan en de keuken! Ook voor andere olie- en vetbranden, zoals in de garage, is een vetblusser geschikt. Denk dus na over de plek waar je hem wilt stallen. 

Elke situatie en elke brand is anders. Wij snappen dus dat het lastig is om een keuze te maken. Er zijn dan ook veel verschillende soorten brandblussers. Wij helpen je graag met het maken van een keuze. Bijvoorbeeld door de keuzehulp op onze website. Heb je toch liever persoonlijk contact met een van onze medewerkers? Geen probleem, zij helpen je graag verder.