Voor 23.30 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf 75,-
Gratis retourneren
0

Poederblussers

Wat is een poederblusser?

Een poederblusser is een krachtige brandblusser. Hij heeft namelijk een groot blusvermogen. De poederblusser is geschikt voor veel verschillende soorten branden, omdat het de brand verstikt door de brandstof van zuurstof te scheiden. Hierdoor zal de brand vanzelf uitdoven. Er bestaan verschillende poederblussers die allemaal effectief zijn op verschillende brandklassen. Het is dus belangrijk om na te gaan welke het beste in jouw situatie past. Ook worden brandblussers in verschillende maten verkocht. Brandpreventiewinkel vertelt je hier graag meer over.  

Soorten poederblussers 

Er zijn welgeteld drie soorten poederblussers, genaamd de ABC, de BC en de D poederblusser. Al deze soorten zijn niet vorstgevoelig en geleiden geen elektriciteit. Hieronder staan ze overzichtelijk weergegeven:

De ABC poederblusser is geschikt tegen branden op basis van vaste stoffen, vloeistoffen en gas en/of elektriciteitsbranden. Deze blusser bestaat uit ammoniumfosfaat en ammoniumsulfaat. 
De BC poederblusser is effectief bij branden op basis van vloeistoffen, gas en elektriciteitsbranden. Deze bestaat uit natriumbicarbonaat en kaliumbicarbonaat.
De D poederblusser is enkel bedoeld voor metaalbranden, omdat deze bestaat uit natriumchloride.

Wanneer de poederblusser aangeraden wordt 

We raden de poederblusser aan wanneer de brand snel geblust moet worden en de schade die het aanricht, onbelangrijk is. In ruimtes waar het brandgevaar hoog is, zoals een benzinestation, wordt de poederblusser aangeraden. Het nadeel van de poederblusser is namelijk dat hij veel nevenschade aanricht. Er bestaat een kans dat het vuur opnieuw oplaait wanneer de brand niet goed geblust is met een poederblusser. Zorg er dus altijd voor dat je zeker weet dat de brand echt uit is. De poederblusser is dan ook niet voor alle situaties geschikt.  Er komt bij het gebruik van een poederblusser een grote poederwolk vrij. Dit is een fijne poeder die overal tussen gaat zitten. De poeder is dan ook extra schadelijk bij elektronische apparatuur. We raden deze brandblusser dan ook af voor in de auto of in huis. 

Andere soorten brandblussers

De schuimblusser is de tegenhanger van de poederblusser. Deze is werkzaam op schuim en water in plaats van poeder. De schuimblusser brengt minder schade aan. Deze wordt, in tegenstelling tot de poederblusser, wel aangeraden voor in de auto of in huis. Twijfel je over welke brandblusser je moet nemen? Neem dan contact op met een van onze specialisten voor een passend advies. Zij helpen je graag verder!