Voor 23.30 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf 75,-
Gratis retourneren

Koolmonoxidemelder gaat af

Koolmonoxidemelders

Koolmonoxide de sluipmoordenaar

Koolmonoxide wordt de stille moordenaar of sluipmoordenaar genoemd. Dit komt omdat dit zeer giftige gas helemaal onzichtbaar en geurloos is. Het kan dus al snel gevaarlijk worden, aangezien je het dus niet kan zien of ruiken dat koolmonoxide door jouw huis verspreidt. Koolmonoxidemelders kunnen die gas wel detecteren en worden dus aangeraden om in huis te hebben. Zelf vinden wij dit even belangrijk als rookmelders. Maar wat nou als deze melder afgaat? We helpen je graag verder.

Help, mijn koolmonoxidemelder gaat af

Wanneer jouw koolmonoxidemelder afgaat, heeft deze mogelijk een (te grote) hoeveelheid koolmonoxide waargenomen. Het is belangrijk dat je de meter op de melder bekijkt om te zien of het een gevaarlijke situatie is of een vals alarm. Wanneer deze inderdaad een te hoog aantal waargenomen heeft of als jouw koolmonoxidemelder geen meter heeft, is het belangrijk om snel ramen en deuren open te doen. Zo ventileer je de ruimtes, waardoor de hoeveelheid gas in de lucht afneemt. Hiernaast is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat alle brandstof verbrandende apparaten zo snel mogelijk uitgezet worden. Hierna is het verstandig om de woning zo snel mogelijk te verlaten, terwijl je de ramen en deuren open laat staan. Ga dan ook niet terug naar binnen tot de brandweer gearriveerd is en het probleem geïdentificeerd heeft. Als dit je overkomt, mag je trots op jezelf zijn omdat je er optijd bij geweest bent en erger hebt kunnen voorkomen!

Vals alarm

Als je co-melder afgaat kan dat komen door een vals alarm. Let wel op: dat komt bijna nooit voor. Heb je een melder met een LCD display? Kijk dan of er een getal op de LCD staat. Neem het echter wel altijd serieus wanneer de koolmonoxide melder afgaat, het kan gaan om levensgevaarlijke situaties!

Plaats de koolmonoxidemelder ook nooit in de keuken of op vochtige plekken, zoals de badkamer.

Twijfel over een vals alarm?

Een koolmonoxidemelder geeft bijna nooit een vals alarm. Vermoed je nu toch dat er iets niet goed is met je melder. Neem deze dan mee naar buiten. Gaat de melder nu nog steeds af, dan is er iets mis melder je koolmonoxidemelder. Blijft het stil, bel dan 112.

Heb jij hulp nodig met het alarm van jouw koolmonoxidemelder of het installeren van de melder? Neem dan gerust contact op met een van onze specialisten, wij helpen je graag verder.

Meer artikelen