Voor 23.45 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf 75,-

Piepende rookmelders

Redenen waarom een rookmelder piept

Je rookmelder piept, maar waarom? Wanneer je rookmelder periodiek een kort piepgeluid maakt is het waarschijnlijk tijd om de batterij van de melder te vervangen. Maar er zijn ook andere redenen dat je rookmelder kan piepen. Geen zorgen, dit betekent niet automatisch dat deze kapot is. In dit artikel gaan we langs de meest voorkomende redenen dat een rookmelder een periodiek piep geluid kan maken.

De batterij is leeg

Wanneer de batterij van je rookmelder bijna leeg is piept deze periodiek. Weet je niet zeker of de piepjes slaan op de levensduur van de batterij? Raadpleeg dan de handleiding. Blijkt het probleem inderdaad de batterij te zijn, vervang deze dan zo snel mogelijk. Heeft de rookmelder geen vervangbare batterij, maar een ingebouwde batterij? Dan is het tijd om een nieuwe rookmelder te kopen. Heb je de rookmelder van de batterij vervangen, maar blijft deze piepen? Dat kan één van de volgende oorzaken hebben.

De batterij is niet goed bevestigd

Het kan ook zijn dat de batterij van de rookmelder niet goed in het apparaat zit. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het verwisselen van de batterij of het monteren van de rookmelder. Controleer of de batterij op de juiste manier in de melder zit en of het klepje goed dicht zit.

De rookmelder is vies

Het is belangrijk dat je je rookmelders regelmatig schoonmaakt. Er kan namelijk stof op de melders waardoor zo rook of brand misschien minder goed kunnen detecteren. Sommige rookmelders laten weten dat ze schoongemaakt moeten worden door middel van een piepje. Dit probleem verhelp je eenvoudig door al het stof te verwijderen.

Er is iets mis met de aansluiting

Bij 230v rookmelders, die op netstroom aangesloten zijn, kan het zijn dat er iets mis is met de aansluiting van je rookmelder. Wil je dit controleren? Schakel dan eerst de stroom uit in je meterkast. Haal vervolgens de rookmelder van het plafond en controleer of de bodemplaat goed vast zit. Blijft de rookmelder piepen? Controleer dan of de bedrading op de juiste manier aangesloten is.

Een technisch defect

Losse alle bovenstaande problemen het gepiep niet op? Dan kan het zijn dat je rookmelder defect is. Probeer de melder eerst nog een te resetten, piept hij nog steeds dan kun je hem het beste vervangen. Een piepende rookmelder is namelijk niet alleen irritant, het kan ook gevaarlijk zijn. Het piepen is namelijk een indicatie dat er iets mis is.

Twijfel je over de oorzaak van het gepiep, of wil je om een andere reden graag een van onze specialisten spreken? Geen probleem, ze staan je graag te woord. Om te helpen met problemen, maar ook om je te adviseren over aankopen. Neem hier contact met ons op.