Voor 23.30 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf 75,-
Gratis retourneren
0

Hoe een rookmelder stroom krijgt

Rookmelders

Een rookmelder doet het niet uit zichzelf. Heb je je wel eens afgevraagd hoe een rookmelder stroom krijgt? Er bestaan hiervoor meerdere manieren; batterijen en netstroom. Beide met voor- en nadelen. Het is goed om er even bij stil te staan welke het beste past in jouw situatie. Hier leggen wij jou graag uit hoe beide versies in hun werk gaan.

Batterijen

Het grootste voordeel van een rookmelder die werkzaam is op batterijen; je kan hem op iedere plek op het plafond plaatsen. Je zit niet vast aan een bepaald punt waar de stroom zich bevindt. Daarnaast zal deze rookmelder het altijd aangeven wanneer de batterij bijna leeg is. Er zijn wel twee verschillende soorten rookmelders die werkzaam zijn op batterijen, namelijk: met vervangbare batterijen en met een ingebouwde batterij.

Vervangbare batterijen

De rookmelders met vervangbare batterijen zijn vaak werkzaam op AA of AAA batterijen die je via een klepje op de melder kan vervangen. Meestal gaan deze rookmelders zo’n 1 jaar mee, waardoor je wel vaak de batterijen moet vervangen (als je het vergelijkt met niet vervangbare batterijen). De vuistregel blijft altijd dat je een rookmelder om de 10 jaar in zijn geheel vervangt, ongeacht of deze werkzaam is op batterijen of netstroom.

Ingebouwde batterijen

Deze variant van de rookmelder is vaak iets duurder dan de vervangbare batterij versie. Echter hoef je de batterij hier dan ook nooit te vervangen. Deze rookmelders zijn namelijk werkzaam op een lithium batterij met een levensduur van 10 jaar. Nadat deze 10 jaar verstreken is, dien je de gehele rookmelder te vervangen (net als bij elke andere rookmelder). Het is dan ook niet mogelijk om deze batterij te verwisselen, een geheel nieuwe rookmelder is hierdoor noodzakelijk. 

Hoe een rookmelder stroom krijgt

Rookmelder zonder batterij

Rookmelders op netstroom 

Hoe een rookmelder stroom krijgt zonder batterijen? De rookmelders werkzaam op netstroom moet je aansluiten op een stroompunt in het plafond. Je hebt hierdoor niet de keuze waar je hem plaatst. Wel ben je ervan verzekerd dat de rookmelder altijd voorzien is van stroom. Er zijn wel batterijen aanwezig in een netstroom rookmelder, als de stroom namelijk uitvalt, schakelt de melder direct over naar de stroom van de batterijen. Deze batterijen hoef je dus niet vaak te vervangen, aangezien ze enkel gebruikt worden wanneer dit nodig is. Ook deze rookmelders gaan gemiddeld zo’n tien jaar mee.

Bekijk hier onze rookmelders op netstroom.

Hoe een rookmelder stroom krijgt

Meer artikelen