Voor 23.30 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf 75,-
Gratis retourneren
0

Help, ik heb piepende rookmelders

Redenen waarom rookmelders piepen

Batterij leeg: tijd om te vervangen

Piepende rookmelders kunnen duiden op een lege batterij of vervuiling van de rookmelder. Raadpleeg de handleiding als je niet zeker weet of het gepiep wijst op een levensduur van de batterij. Als blijkt dat de batterij inderdaad leeg is, vervang deze dan zo snel mogelijk.

Als de rookmelder geen vervangbare batterij heeft maar een ingebouwde batterij, is het tijd om een nieuwe rookmelder aan te schaffen.

Heb je de batterij van de rookmelder vervangen, maar blijft het piepen aanhouden? Dat kan verschillende oorzaken hebben.

Een rookmelder die een piepend geluid maakt

Verkeerde bevestiging van de batterij

Het kan voorkomen dat de batterij van de piepende rookmelder niet goed is geplaatst. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het verwisselen van de batterij of bij het monteren van de rookmelder. Controleer of de batterij op de juiste manier in de melder zit en of het klepje goed gesloten is. Heb je meer hulp nodig bij het plaatsen van de batterij? Lees dan dit artikel of neem contact met ons op.

Vervuiling van de rookmelder

Het is belangrijk om je rookmelders regelmatig schoon te maken. Stof kan zich namelijk ophopen op de melders, waardoor ze mogelijk rook of brand minder goed kunnen detecteren. Sommige rookmelders geven een piepje om aan te geven dat ze schoongemaakt moeten worden. Dit probleem is eenvoudig te verhelpen door al het stof te verwijderen. Onderhoud je rookmelders dus goed!

Problemen met de aansluiting

Bij 230v rookmelders, die op netstroom zijn aangesloten (230 V), kan er sprake zijn van problemen met de aansluiting. Wil je dit controleren? Schakel dan eerst de stroom uit in je meterkast. Verwijder vervolgens de rookmelder van het plafond en controleer of de bodemplaat goed vastzit. Blijft de rookmelder piepen? Controleer dan of de bedrading op de juiste manier is aangesloten.

Technisch defect

Als geen van de bovengenoemde problemen het gepiep oplost, kan het zijn dat de rookmelder defect is. Probeer eerst de melder te resetten. Als het gepiep nog steeds aanhoudt, is het raadzaam om de rookmelder te vervangen. Piepende rookmelders zijn namelijk niet alleen irritant, maar kunnen ook gevaarlijk zijn. Het piepgeluid geeft namelijk aan dat er iets mis is.

Als je twijfelt over de oorzaak van het gepiep, of als je om andere redenen graag met een van onze specialisten wilt spreken, staan wij voor je klaar. We helpen je graag bij problemen en kunnen je ook adviseren bij aankopen. Neem hier contact met ons op.