Voor 23.30 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf 75,-
Gratis retourneren

Wat is NEN 2555 – Bouwbesluit?

Rookmelders, NEN2555

Wat is NEN 2555?

De NEN 2555 is een veiligheidsnorm die geldt voor optische rookmelders die in woningen gebruikt wordt. Deze norm geldt voor rookmelders die los van elkaar werken of aan elkaar gekoppeld zijn. De NEN 2555 geldt niet voor systemen met rookmelders of ontruimingssystemen, daar zijn andere veiligheidsnormen voor ontworpen (NEN 2535/NEN 2575). 

De NEN 2555 rookmelders kunnen het best aangebracht worden in alle afgesloten ruimten die als vluchtroute dienen, bijvoorbeeld in de overloop van jouw huis. De eisen van de NEN 2555 hebben betrekking op de voeding van de melder, het soort sensor dat er in zit en de montage van de rookmelder. De rookmelders moeten namelijk voldoen aan de 230v/lichtnet aansluiting, backup batterij (of accu), NEN-EN 14604 keuring, optische sensor en de rookmelder moet koppelbaar zijn (draadloos of bedraad). Brandpreventiewinkel vertelt jou er graag meer over.

Waarom de NEN2555 norm gehanteerd wordt

Deze nieuwe norm is vastgelegd om de veiligheid van mensen te waarborgen. Een adequaat beheer van de rookmelders is namelijk belangrijk voor de werking van de melders. Het is dan ook wettelijk vastgelegd dat de eigenaar van de woning of het pand, verantwoordelijk is voor het beheer en het onderhoud van de rookmelders. De norm zorgt, naast veiligheid, ook voor slimmer en makkelijker gebruik. Waardoor het plaatsen en onderhouden steeds minder tijd in beslag neemt.

Waar moet je aan voldoen met NEN2555

Als je aan de NEN2555 moet worden voldoen, dan gelden er een aantal wettelijke regels waar je aan moet voldoen. Dit heeft betrekking op de voeding van de melder, de sensorsoort en de montage van de rookmelder.

Je rookmelders moeten voldoen aan de volgende eisen:

 • 230v/lichtnet aansluiting
 • Backup batterij (of accu)
 • NEN-EN 14604 keuring
 • Optische sensor 
 • De rookmelder moet koppelbaar zijn (draadloos of bedraad)

Let op: de NEN2555 staat nooit op de melder of is geen certificaat van de melder, de NEN2555 gaat uiteindelijk over de situatie.

 

Monteren volgens NEN2555

Om het bouwbesluit goed toe te passen moet je voldoen aan de volgende montage-eisen.

 • De rookmelder moet aangesloten zijn op 230v/lichtnet
 • De rookmelders moeten onderling gekoppeld zijn (bedraad of draadloos)
 • Monteer in elke vluchtroute één rookmelder
 • Minimaal 0,5 meter vanaf de muur op het plafond bevestigen
 • Minimaal 65 dB behalen en in een slaapruimte minimaal 75 decibel (rookmelders geven standaard 85dB alarmsignaal)
 • Door deze norm zijn de vluchtroutes altijd veilig en wordt elk persoon in het gebouw geattendeerd op een brand.

 

Wanneer geldt de NEN2555?

De NEN 2555 norm geldt voor ieder gebouw dat na 2009 is gebouwd of gerenoveerd. De melders moeten worden aangebracht op elke verdieping, hal, overloop of trapopgang. Daarnaast geldt het bouwbesluit norm ook voor verhuurders van gebouwen zoals kantoorruimten en verhuurders.

In Juli 2022 wordt het bouwbesluit aangepast en geldt een rookmelderplicht voor elke woonlaag. Dus ook in de bestaande bouw. Dit hoeft dan niet persé een 230v melder te zijn, dit mag ook een rookmelder zijn met een battterij of accu.

Is NEN 2555 de enige norm?

Er komen naast de NEN 2555 norm, ook andere normen kijken bij rookmelders. Zo is er bijvoorbeeld ook een norm voor de controle en het onderhoud van de installatie, genaamd NEN 2654. En er is een norm met voorschriften van goede ontruimingsinstallaties, die gaat onder de naam NEN 2575. Er zijn dus meerdere belangrijke aspecten om een gebouw of woning brandveilig te maken volgens NEN Brandveiligheidsinstallaties. Voor meer informatie over deze en andere normen kun je een kijkje nemen op de site van NEN Brandveiligheidsinstallaties.

FAQ - De NEN 2555 veiligheidsnorm

Wat houdt de NEN 2555 veiligheidsnorm in?
Wanneer geldt de NEN 2555 veiligheidsnorm?

Meer artikelen