Voor 23.30 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf 75,-
Gratis retourneren
0

Hoe werkt een koolmonoxidemelder?

Koolmonoxidemelders

Hoe werkt een koolmonoxidemelder? Een koolmonoxidemelder, ook wel CO-melder genoemd, is het enige middel dat je kan waarschuwen wanneer er koolmonoxide in je woning vrijkomt. Koolmonoxide is een giftig gas dat wordt weergegeven in parts per million (ppm). 1 ppm koolmonoxide is 1 deel koolmonoxide per 1 miljoen delen lucht. Blootstelling aan een concentratie van meer dan 50 ppm koolmonoxide levert acute gezondheidsschade op.

Een CO-melder bevat een sensor die bestaat uit een gel met onder andere zwavelzuur. Zodra deze gel langere tijd wordt blootgesteld aan een hogere concentratie koolmonoxide dan de aangegeven grenswaarde 50 ppm, gaat de gel een chemische reactie met koolmonoxide aan en geeft alarm. Dit proces zelf is niet te stoppen. Je zou kunnen zeggen dat ‘’vals alarm’’ dus niet bestaat bij een CO-melder.

Wanneer gaat een koolmonoxidemelder af?

Regelmatig komt in een woning een kortstondige hogere concentratie koolmonoxide vrij, bijvoorbeeld bij het douchen, koken of als de geiser aanslaat. De waarde van de koolmonoxide uitstoot is bij een goed werkend, afvoerloos toestel vaak meer dan 200 ppm. Om bij kortstondig hoge concentraties niet direct in alarm te treden, bevat een CO-melder een soort ‘timer’. De tijdgewogen waarde hiervan is vastgelegd in een Europese norm. Wanneer de concentratie langer aanwezig is óf wanneer de concentratie verder stijgt, zal de melder wél alarm geven. Loopt de concentratie koolmonoxide bijvoorbeeld op tot een levensgevaarlijke waarde van 300 ppm, dan geeft de melder al na drie minuten alarm.

Koop alleen CO-melders die voldoen aan de Europese eisen die de kwaliteit en werking borgen. Producten die hieraan voldoen vermelden de Europese Norm EN 50291 op de melder of op de verpakking.

Met drie eenvoudige maatregelen kun jij een CO-vergiftiging voorkomen

  1. Ventileer: Zet 7 dagen per week en 24 uur per dag een rooster open of een raam op een kiertje.
  2. Controleer: Laat je verwarmingstoestel zoals cv-ketel, geiser of kachel, minimaal één keer per jaar controleren.
  3. Alarmeer: Zorg voor je eigen veiligheid en plaats een CO-melder, in ieder geval in de ruimte van het verwarmingstoestel.

FAQ - Hoe werkt een koolmonoxidemelder?

Mijn koolmonoxidemelder geeft een vals alarm

Meer artikelen