Voor 23.30 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf 75,-
Gratis retourneren
0

Wat doet en meet een CO2 melder?

CO2 melders, Koolmonoxidemelders

Dit artikel in het kort

 • Een CO2 melder is wat anders dan een CO melder
 • Teveel CO2 in een gesloten ruimte kan leiden tot: concentratieproblemen, gezondheidsklachten en kan ziektekiemen verspreiden. Dus ook het Coronavirus COVID-19.
 • Een CO2 melder vertelt je wanneer je een ruimte goed moet ventileren.
 • Een CO melder (koolMONOxide) geeft alarm wanneer er te veel koolstofmonoxide in de lucht hangt. Dit gas is zéér dodelijk en kan je niet ruiken, voelen, proeven of zien.

Waarvoor heb je en CO2 melder nodig?

De naam zegt het al, een CO2 melder slaat alarm wanneer er teveel koolstofdioxide (ookwel CO2) deeltjes in de lucht zijn. Wij mensen ademen zuurstof in en vervolgens koolstofdioxide uit. 

Een te hoge concentratie koolstofdioxide kan gezondheidsproblemen als gevolg hebben en kan makkelijk COVID-19 verpreiden. Daarom is het dus belangrijk dat een CO2 melder aanwezig is in ruimten waar veel mensen samenkomen. Dit kan bijvoorbeeld zijn op scholen, fitnessruimten, vergaderzalen maar ook kantoorruimten waar veel mensen komen. 

Een te hoge concentratie aan koolstofdioxide in de lucht kan de volgende gevolgen hebben:

 • Gezondheidsproblemen
 • Concentratieproblemen
 • Verpreiding van ziektekiemen (COVID-19)
Abus CO2 meter

Wat moet je doen wanneer de CO2 melder afgaat

De CO2 melders geven waarden aan tussen de 350 en 5000 PPM (parts per millions). De lijst hieronder laat zien wat je moet doen bij de verschillende waarden. 

 • 350 PPM - Gezond buitenlucht niveau
 • 600 PPM - Gezond binnenklimaat
 • 800 PPM - Acceptabel niveau
 • 1000 PPM - Ventileren gewenst
 • 1200 PPM - Ventileren noodzakelijk
 • 2000 PPM - Negatieve gezondheidseffecten
 • 5000 PPM - Gevaarlijk bij langdurige bloodstelling

Je kan als gebruiker bepalen bij welke waarde de koolstofdioxide melder afgaat. Wanneer een te hoog niveau bereikt is, moet je de ruimte ventileren. Je kan bijvoorbeeld een raam open zetten waardoor de ruimte weer gevuld wordt met schone lucht.

CO2 melder en het Coronavirus

Zoals net genoemd verspreiden ziektekiemen zich sneller wanneer er een te hoge concentratie aan CO2 in de lucht zit. Dit geldt ook voor het Coronavirus. Wanneer je CO2 melder afgaat is het dus verstandig om te gaan ventileren. Hierdoor kun je eventuele besmettingen voorkomen.

Verschil met koolmonoxidemelders

Ondanks dat de productnamen op elkaar lijken, verschilt een CO2 melder veel van een CO melder.

CO2 melder

CO2 is een gas dat we uitademen en te veel CO2 in de lucht kan duiden op een slechte ventilatie. Een koolstofdioxide melder zorgt er dus voor dat je zeker bent of de luchtkwaliteit in je ruimte goed genoeg is. Zoals eerder gezegd kan een te hoge concentratie koolstofdioxide in de lucht leiden tot concentratieproblemen, gezondheidsklachten zoals suffigheid en kan ziektekiemen (COVID-19) verpsreiden. Een CO2 melder gaat af bij waarden die de gebruiker zelf vóóraf heeft ingesteld.

CO melder

Koolstofmonoxide oftewel CO is een veel giftiger gas. Je kan als mens CO niet ruiken, zien, horen of proeven. Desondanks zorgt koolstofmonoxide ervoor dat je meer moeite hebt met zuurstof opnemen. Het is dus een dodelijk gas. CO ontstaat in ruimten waar brandstoffen niet volledig worden verbrand. Daarnaast stijgt of daalt koolstofmonoxide niet uit zichzelf. Omdat dit gas zo dodelijk is gaat een CO melder af bij een te hoge concentratie. 

Dus: een CO2 melder slaat alarm wanneer er slecht geventileerd wordt, een CO melder wanneer er een dodelijk gas in de lucht hangt.

Meer artikelen