Voor 23.45 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf 75,-
Gratis retourneren

Plaatsing rookmelder

Waar moet je rookmelders plaatsen

Voor maximale veiligheid in huis is het belangrijk om al je rookmelders op goede plekken te plaatsen. Je wilt namelijk zo snel mogelijk gealarmeerd worden in het geval van een calamiteit. Het grootste gevaar bij een brand is in de meeste gevallen de rook, hoe meer je inademd hoe gevaarlijker het wordt. Daarom telt iedere seconde. Door jouw rookmelders op de juiste plekken te plaatsen word je zo snel mogelijk gewaarschuwd.

  • Altijd aan het plafond
  • In alle vluchtwegen
  • Zorg dat je de altijd kunt horen 

Hoeveel rookmelders heb je nodig?

Je vluchtroute is van levensbelang in geval van brand, je wilt daarom ook altijd direct gealarmeerd worden wanneer er brand uitbreekt op die route. Daarom moet je in ieder geval in de hal en op de overlopen van je huis mimimaal een rookmelder plaatsen. Ook is het verstandig om rookmelder te hangen op plekken waar je vaak bent, zoals de slaap- en woonkamer. Vergeet hierbij ook de ruimte niet waar de droger staat, dit is namelijk een grote veroorzaker van brand.
 
Wil je je huis echt volledig veilig maken, hang dan rookmelders in alle ruimten waar brand uit kan breken. Bijvoorbeeld in de zolderkamer, de ruimte waar de ketel hangt, of in de bijkeuken. 

Let hierbij op: als er dampen vrij kunnen komen in de ruimte (zoals de garage, badkamer of keuken) hang dan een hittemelder op in plaats van een rookmelder. Dan heb je geen last meer van vals alarmen!

Wist je dat?

  • De meeste branden ontstaan als gevolg van stoken (schoorsteenbrand) en tijdens het koken (vlam-in-de-pan).
  • De wasdroger het apparaat is waar het meeste brand in ontstaat
  • Je per 1 juli 2022 verplicht bent om een werkende rookmelder op elke woonlaag te hebben

Waar moet je op letten als je je rookmelders plaatst

Brand kan zich snel verspreiden en kan op iedere verdieping ontstaan. Daarom is het belangrijk om op iedere verdieping minstens één rookmelder te hangen. Plaats de rookmelders vervolgens minstens 50 cm van de muur of en plaats hem niet te dicht bij tochtplekken. Zoals ramen of ventilatie.

Dit is géén goede plek om een rookmelder op te hangen:

  • Boven de verwarming (i.v.m. stof in de rookkamer)
  • Bij een ventilator of ventilatieopening
  • Op een tochtige plek
  • Bij een plek waar damp kan zijn (badkamer, keuken)

 

Rookmelder bij een schuin plafond

Heb je een schuin plafon (bv op de zolder), plaats dan je rookmelder op 90 centimeter vanaf het hoogst gemeten punt van het plafond. 

Optische en thermische rookmelders

In de keuken of badkamer kun je beter geen optische, maar een thermische rookmelder ophangen. De thermische werkt namelijk op temperatuur, en detecteert geen rook. De optische melder detecteert dan weer alleen rook en geen hitte.
 
Omdat stoom uit de badkamer, of rook van het koken, de optische rookmelder af kunnen laten gaan kun je in de keuken of badkamer beter een thermische melder plaatsen. Maar omdat rook doorgaans meer slachtoffers maakt dan vuur kun je in de rest van je huis beter voor optische rookmelders gaan.

De juiste rookmelders voor jouw huis

Het kan lastig zijn om de juiste rookmelders en de juiste hoeveelheid te kiezen voor jouw huis. Iedere situatie en woning is namelijk anders en iedereen heeft andere wensen. Om je bij je keuze te helpen heeft Brandpreventiewinkel de keuzehulp in het leven geroepen. Door drie simpele vragen te beantwoorden worden de meest geschikte rookmelders aan jou getoond. Toch liever persoonlijk en deskundig advies? Neem dan contact op met onze specialisten. Ze helpen je graag met het maken van de juiste keuze.