Voor 23.30 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf 75,-
Gratis retourneren
0

Rookmelder testen

Rookmelders

Een rookmelder heeft alleen nut wanneer deze ook echt werkt. Regelmatig je rookmelder testen is daarom van groot belang. Bijna alle rookmelders hebben hier een handig systeem voor. Wij vertellen je graag meer over hoe je moet testen en hoe vaak je dat eigenlijk moet doen.

Hoe test je een rookmelder?

Je rookmelder testen - hoe doe je het correct? Bijna alle rookmelders hebben een testknop aan de zijkant of in het midden van de rookmelder. Deze dien je ingedrukt te houden totdat het alarm afgaat. Als deze dan dus niet afgaat of te zacht afgaat, moeten de batterijen vervangen worden. Als dan het alarm nog altijd niet afgaat, moet de gehele rookmelder vervangen worden. In de meeste gevallen zal het alarm stoppen wanneer je de test knop los laat. In andere gevallen zal je de knop opnieuw ingedrukt moeten houden om het alarm te stoppen. Zo simpel is het en toch zo belangrijk.

Hoe vaak test je je rookmelder?

Regelmatig je rookmelder testen is vrij abstract. Daarom raden wij je aan alle rookmelders eens in de maand te testen. Zo voorkom je dat een rookmelder vals alarm slaat of geen alarm slaat wanneer dit wel nodig is. Het is handig om hier iedere maand een vast moment voor in te plannen, zo vergeet je het niet. Het kost namelijk slechts een minuut om dit te doen, maar is uitermate belangrijk.

Waarom testen?

Je rookmelder testen om te kijken of de batterij het nog doet en of het alarm nog wel werkt is rede om het te doen. Rookmelders zijn gemiddeld namelijk maar 10 jaar te gebruiken. Wanneer deze de tien jaar bereikt, zal de kwaliteit van de melder drastisch achteruit gaan. Let hier dus op! Bij sommige rookmelders kan de batterij niet vervangen worden, dan werkt deze waarschijnlijk op een lithium batterij van tien jaar. Wanneer zo’n niet vervangbare batterijen rookmelder het dus niet meer doet, dien je hem te vervangen. Bij alle andere rookmelder kan je proberen om de batterijen te vervangen en pas wanneer dat niet werkt zou je een nieuwe rookmelder moeten kopen.

Meer artikelen