Voor 23.45 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf 75,-

NEN 2555

Wat is NEN 2555?

De NEN 2555 is een veiligheidsnorm die geldt voor optische rookmelders die in woningen gebruikt wordt. Deze norm geldt voor rookmelders die los van elkaar werken of aan elkaar gekoppeld zijn. De NEN 2555 geldt niet voor systemen met rookmelders of ontruimingssystemen, daar zijn andere veiligheidsnormen voor ontworpen (NEN 2535/NEN 2575).
 
De NEN 2555 rookmelders kunnen het best aangebracht worden in alle afgesloten ruimten die als vluchtroute dienen, bijvoorbeeld in de overloop van jouw huis. De eisen van de NEN 2555 hebben betrekking op de voeding van de melder, het soort sensor dat er in zit en de montage van de rookmelder. De rookmelders moeten namelijk voldoen aan de 230v/lichtnet aansluiting, backup batterij (of accu), NEN-EN 14604 keuring, optische sensor en de rookmelder moet koppelbaar zijn (draadloos of bedraad). Brandpreventiewinkel vertelt jou er graag meer over.

Waarom de NEN2555 norm gehanteerd wordt

Deze nieuwe norm is vastgelegd om de veiligheid van mensen te waarborgen. Een adequaat beheer van de rookmelders is namelijk belangrijk voor de werking van de melders. Het is dan ook wettelijk vastgelegd dat de eigenaar van de woning of het pand, verantwoordelijk is voor het beheer en het onderhoud van de rookmelders. De norm zorgt, naast veiligheid, ook voor slimmer en makkelijker gebruik. Waardoor het plaatsen en onderhouden steeds minder tijd in beslag neemt.

Is NEN 2555 de enige norm?

Er komen naast de NEN 2555 norm, ook andere normen kijken bij rookmelders. Zo is er bijvoorbeeld ook een norm voor de controle en het onderhoud van de installatie, genaamd NEN 2654. En er is een norm met voorschriften van goede ontruimingsinstallaties, die gaat onder de naam NEN 2575. Er zijn dus meerdere belangrijke aspecten om een gebouw of woning brandveilig te maken volgens NEN Brandveiligheidsinstallaties. Voor meer informatie over deze en andere normen kun je een kijkje nemen op de site van NEN Brandveiligheidsinstallaties.

Welke rookmelders voldoen aan de NEN 2555 norm

Er zijn veel verschillende soorten rookmelders, die in andere situaties aan andere normen moeten voldoen. Iedere situatie en iedere woning is namelijk anders. Wij van Brandpreventiewinkel snappen dat je benieuwd bent welke rookmelders jij moet aanschaffen en welke voldoen aan de eisen van de NEN 2555 norm. Daarom staat Brandpreventiewinkel altijd voor jou klaar. Je kan hier een kijkje nemen naar de rookmelders die voldoen aan de eisen. Als je liever persoonlijk advies krijgt, kan je altijd contact opnemen met een van onze specialisten. Zij helpen je graag met het maken van de juiste keuze.