Slimme melders voor een Smart home

Met een slimme rookmelder wordt u ook op de hoogte gesteld van onraad wanneer u niet thuis bent. Als deze melder namelijk rook detecteert, ontvangt u een pushbericht op uw telefoon. Dan weet u gelijk dat er thuis iets aan de hand is en kunt u tijdig in actie komen en bijvoorbeeld de hulpdiensten inschakelen.

Bekijk hier het overzicht van alle slimme melders.

Wat is een slimme melder?

Een slimme melder is een melder die verbonden is met Wifi en bedient kan worden met een app. Via de app op je telefoon kan je de rookmelder aan en uit zetten en testen. Ook ontvang je een push-bericht op je telefoon als de melder afgaat. Zodra er stoffen waargenomen wordt laat een slimme melder je direct een luid alarmsignaal horen. Vervolgens wordt ook direct een bericht naar je smartphone gestuurd. Daarnaast geven de meeste slimme rookmelders en koolmonoxidemelders je een overzicht waarin je kunt zien of er in meer of mindere mate gevaarlijke stoffen in de lucht zijn aangetroffen en of de melder elke dag nog correct functioneert.

Koppelen met andere slimme producten

Een slimme rook-, koolmonoxide en hittemelder kun je met andere slimme producten verbinden, zoals een slimme thermostaat of slimme Philips Hue lampen. Daarnaast kun je ze ook connecten met Google Assistent of Amazon Echo. Zo kun je heel je huis besturen.

smart home en slimme rookmelder

Waarom een slimme melder?

Naast dat de slimme melder rook- of koolmonoxide detecteert, vertelt een slimme melder je precies wat je wilt weten. Je krijgt ook een push-bericht op je telefoon als er iets aan de hand is, handig wanneer je niet thuis bent! Verder test de melder zichzelf continu, zo wordt de kans op vals alarm een stuk kleiner.

Voordelen slimme melder

 • Je krijgt een push-bericht op je telefoon wanneer de melder af gaat
 • De slimme melder kan je aansluiten aan andere slimme apparaten in je huis
 • De historie van de melder is uit leesbaar
 • Licht je buren of familie in wanneer er iets is gebeurt.
 • Slimme melders zijn onderling koppelbaar
 • Je kunt melders makkelijker testen
 • Je ziet of de batterij nog voldoende is
 • Zet het alarm af met een app

Nadelen slimme melder

 • Een slimme melder is vaak iets duurder in aanschaf
 • Melders werken niet meer ‘slim’ maar ‘normaal’ als de Wifi wegvalt
 • Let op met combimelders. Deze kunnen niet overal!

Techniek achter slimme melders

google-home-smart-home-voice-assistent-wit-0842776107022

Hoe zijn slimme melders verbonden ?

Slimme melders worden verbonden via verschillende protocollen. Door de protocollen kunnen de melders met andere apparaten verbinden. Bij de protocollen horen platformen. Daar kan je de protocollen mee bedienen en zo zijn de melders dus met elkaar verbonden.

Wat is een platform?

Een platform is een systeem waarmee je de apparaten kan bedienen. Zo zijn slimme melders vaak koppelbaar met Google Home of Alexa en zijn ze te bedienen met een eigen (fabriek) app zoals Cavius of Elro.

Wat is een Hub?

Een Hub is een klein kastje (device) die de signalen van de smart home apparatuur koppelt aan internet (Wifi). Een smart hub zorgt er dus voor dat een smartphone of tablet in verbinding komt met een slimme melders. De hub kan ook meerdere slimme apparaten koppelen zoals lampen, thermostaten of camera’s. Er zijn ook melders met een ingebouwde hub, die zijn vaak wel erg prijzig (Nest).

Wat is een protocol?

Een smarthome protocol zorgt ervoor dat de apparaten met elkaar kunnen verbinden. Je kan het zien als een soort wifi waarbij producten met dezelfde frequentie met elkaar kunnen communiceren. Voorbeelden van een protocol zijn ZigBee en Z-Wave. De nieuwste modulaire rookmelders van FireAngel kun je voorzien van een losse Zigbee of Z-Wave module.

Wat is het verschil tussen een platform en een protocol?
Een protocol is dus iets op de achtergrond, een communicatie middel om apparaten elkaar mee te verbinden. Een platform is iets op de voorgrond, dat is een softwareprogramma waarmee je de slimme producten / apparaten mee kan aansturen.

Top 5 Slimme melders

Bij Brandpreventiewinkel vindt u zeker een slimme rookmelder die aan al uw eisen voldoet. Elke smart rookmelder is koppelbaar met een app. Bovendien zijn de slimme rookmelders ook onderling te koppelen. Daarnaast kunt u bij ons zowel een losse smart rookmelder als een set van meerdere melders kopen. In onze webwinkel vindt u zeker genoeg melders om uw volledige huis mee te beveiligen.

We hebben alvast de 5 beste rookmelder(sets) op een rij gezet:

1. Homewizard Slimme Rookmelder | Complete set met 2 rookmelders en een hub.
2. Cavius Rookmelder Koppelbaar | Mooi design en zeer eenvoudig aan te sluiten
3. ELRO Rookmelder Draadloos Koppelbaar Duopack | Goede prijs/kwaliteit
4. Brandpreventiebox Connects Elro | Startset compleet met rookmelders en hub.
5. FireAngel modulair met Zigbee of Z-Wave | Complete familie met modulaire ingebouwde controller