Rookmelder Advies

Hoe maak je de beste keuze voor rookmelders?

Er zijn heel veel verschillende type en merken rookmelders op de markt. Om de juiste keus voor uw situatie te maken zijn er 3 keuzes die u kunt maken op de juiste rookmelder aan te schaffen.

 1. Welke voeding wilt u? Batterijen, accu *5 of 10 jaar) of 220 volt.
 2. Wilt u de melders (draadloos) koppelen. Als er één afgaat gaat de rest ook af.
 3. Moet u voldoen aan NEN 2555 (bouwbesluit)
vraagteken-cartoon

1. Batterij of accu

Een rookmelder op batterijen is vaak een stuk goedkoper dan een rookmelder met een (lithium) accu. Alleen gaan de batterijen vaak maar 1 tot 2 jaar mee. U krijgt dus vaak een piep te horen dat de batterijen op zijn (en die kan heel vervelend zijn midden in de nacht).

Rookmelders op een (lithium) accu gaan wel 5 tot 10 jaar mee. Een kwaliteit rookmelder heeft een levensduur van maximaal 10 jaar, daardoor vindt u geen melders met een vervangbare 10 jaar accu. U vindt in 9 van de 10 gevallen de ‘einde levensduur’ datum op de achterkant van uw rookmelder.

2. Draadloos Koppelen

3. 220v / Lichtnet

Rookmelders die op de stroom worden aangesloten bezitten vaak het NEN2555 bouwbesluit certificaat. Dat betekent dat u deze melders in nieuwbouw en/of verbouw woningen mag hangen. 230V melders kunt u bijna altijd koppelen met een koppeldraad of draadloos.

Koppelbare rookmelders

Voor maximale veiligheid kunt u het beste koppelbare rookmelders aanschaffen. U heeft namelijk maar 3 minuten om uit huis te komen als er brand is in huis. Bij koppelbare rookmelders gaat elke rookmelder direct af als er één rookmelder rook of brand detecteert. De kans is hiermee veel groter dat u de melder dan ook in uw slaap hoort. In uw slaap ruikt of proeft u niets.

NEN2555

De NEN 2555 is voorgeschreven in het Bouwbesluit 2012 dat van toepassing is op onder andere woonhuizen (kamerverhuur).

 • De rookmelder moet een tweede energievoorziening hebben (backup  batterij).
 • In elke verblijfsruimte van de woonfunctie moet het alarmsignaal goed hoorbaar zijn. Eventueel door de melders onderling te koppelen.
 • De rookmelder moet direct aangesloten worden op de groep schakelaar.
 • De rookmelder moet een optisch meetprincipe hebben en niet-ioniserend zijn.

Goedkoop is (vaak) duurkoop

Bij goedkope rookmelders moet u goed opletten dat deze vaak op batterijen gaan. Deze batterijen gaan vaak maar 1 tot 2 jaar mee. Als de batterijen leeg raken gaat de rookmelder een piep geven. Vaak gebeurt dit midden in de nacht omdat het dan vaak afkoeld en de batterij kracht verliest. Een kwalitatieve rookmelder met een accu van 5 of 10 jaar loont dus al heel snel.

Rookmelder Monteren

Als u slaapt, ruikt u niets. Alleen uw gehoor werkt nog. Daarom is een rookmelder, die geluid maakt, zo belangrijk. Het geeft u tijd om te vluchten. Een rookmelder kan uw redding zijn.
Ongeveer de helft van alle woningbranden zijn geen branden met grote vlammen, maar branden waarbij het vuur smeult. Deze smeulbranden veroorzaken veel giftige rook en daardoor vallen ook de meeste slachtoffers. Zorg daarom dat u in uw eigen woning rookmelders installeert. Hang op iedere verdieping een rookmelder op. Belangrijk is dat de rookmelder de vluchtweg van slaapkamer naar buiten ‘bewaakt’. Bij gebruik van een babyfoon hoort u alleen geluiden. Een rookmelder in de kinderkamer kan niet ontbreken!

Plaat een rookmelder nooit:

 • in de keuken of de badkamer
 • in de garage
 • bij een ventilator of ventilatieopening
 • boven de verwarming
 • op tochtige plekken

Hoe een rookmelder te bevestigen

Bij alle rookmelders die wij verkopen zit standaard montagemateriaal (schroeven en pluggen). Hiermee kunt u de melder tegen het plafond plaatsen d.m.v. het boren van 2 gaatjes. 230V melders kunnen direct op de lasdoos worden bevestigd. Wél een 230v rookmelder, maar geen lasdoos en 2 of 3 draden uit het plafond? Bekijk dan hier onze opbouwsokkels voor bepaalde melders.

De beste plek voor je rookmelder?

In ieder geval:

 • op elke verdieping tegen het plafond
 • in de ruimte waar de slaapkamers op uit komen (vluchtroute)

Hoeveel rookmelders heb ik nodig?

De brandweer adviseert om ten minste rookmelders in de hal en op de overloop te hangen. Dit is namelijk vaak de vluchtroute als er brand uitbreekt. Uiteraard is het ook verstandig om in de slaapkamers en de woonkamer een rookmelder te hangen. Wil je maximale beveiliging, hang dan melders op in alle ruimten in uw huis/kantoor.

Voor nog meer veiligheid:

 • in iedere slaapkamer
 • in de woonkamer of andere verblijfsruimte
 • in de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan (als dit niet de doucheruimte is)
 • Er zijn speciale rookmelders te koop voor doven en slechthorenden.

10 tips over rookmelders

 1. Plaats een rookmelder boven je elektriciteitskast
 2. Laad je elektrische fiets steeds op onder een rookmelder
 3. Plaats een hittemelder in keuken en badkamer
 4. Test je rookmelders één keer per maand door op de testknop te drukken
 5. Hou je rookmelders stofvrij
 6. Koop rookmelders met een 10 jaar accu
 7. Plaats ook een koppelbare rookmelder bij de buren
 8. Test je rookmelder periodiek
 9. Houd de melder goed schoon van stof
 10. Er zijn ook rookmelders voor doven en slechthorenden