Wij krijgen bijna elke dag telefoontjes van mensen die rookmelders in huis hebben die spontaan alarm geven, zonder dat er rook of brand is. Voor veel mensen is dit een zeer vervelende gebeurtenis, want dit gebeurt natuurlijk altijd onverwachts. Zeker wanneer dit bij overmaat van ramp ook nog midden in de nacht gebeurt. Gelukkig is een vals alarm vaak te voorkomen met een paar simpele handelingen en voorzorgsmaatregelen. We geven je 5 tips.

1. Maak je rookmelder schoon

schoonmaker rookmelder

Een rookmelder bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. De meest belangrijke gedeelte is de rookkamer. In dit onderdeel van de rookmelder bevindt zich de sensor. Deze sensor bestaat uit een soort van lichtstraal. Als die lichtstraal onderbroken wordt geeft deze een signaal af aan de sirene, die dan alarm geeft door een hard geluidssignaal. Kortom de rookmelder geeft een oorverdovend signaal. Deze rookkamer (lees sensor) kan vuil worden. Er kan stof in komen of er kan een insect inkruipen (een klein spinnetje bijvoorbeeld). Hierdoor wordt het signaal van de sensor verstoord en gaat het alarm af.

Ga elke maand met de stofzuiger langs de rookmelder. Hierdoor blijft de rookkamer schoon en verminder je de kans op vals alarm.

Helemaal voorkomen kun je valse alarmen nooit. Het kan natuurlijk zo zijn dan net nadat jij met de stofzuiger de rookmelder hebt schoongemaakt er een insect inkruipt. Maar met periodiek onderhoud – eens per 2 of 3 maanden – voorkom je wel dat er zich stof in de rookkamer ophoopt. Let op: bij nieuwe melders kan dit ook gebeuren!

2. Als de verwarming na de zomer weer aangaat

In de periode rond september wordt onze klantenservice overspoelt met telefoontjes van klanten die denken dat hun rookmelder kapot is, omdat deze spontaan alarm geeft. Voor die klanten hebben we altijd goed nieuws, want de rookmelder is niet kapot. Integendeel, hij werkt juist heel goed.
Wat er gebeurt rond deze periode is dat de verwarming na lange tijd weer aangaat. Gedurende de warme dagen heeft de verwarming is er veel stof op en tussen de verwarming gaan zitten. Als de verwarming aangaat, dwarrelt de stof omhoog door de warme lucht. Deze komt dan in de rookkamer van de rookmelder. De sensor wordt dan verstoord en de rookmelder geeft alarm.

Door periodiek (elke maand) je rookmelder uit te zuigen, voorkom je dat er zich stof ophoopt in de rookkamer en voorkom je vals alarm.

In 100% van de gevallen is dit op te lossen door de rookmelder van de grondplaat te halen en hem zorgvuldig uit te zuigen met een stofzuiger.

3. Vervang de batterijen op tijd!

De batterijen van rookmelders met vervangbare batterijen gaan ongeveer 1 tot 2 jaar mee. Wacht niet lang met het vervangen van deze batterijen! Als ze leeg zijn gaat de rookmelder namelijk een piepsignaal geven. Dit gebeurt vaak ook ‘s-nachts omdat het dan kouder wordt en de batterij dan net even iets meer stroom verbruikt.
Gun jezelf een fijne nachtrust, vervang je batterijen voordat ze op zijn, want niets is zo vervelend om midden in de nacht op zoek te gaan naar die ene rookmelder die een zacht piepje geeft.
Tip: plaats lithium batterijen in je melder. Dan gaan ze 4 tot 8 x langer mee.

4. Verplaats je rookmelder in huis

Heb je vaker valse alarmen en werkt uitzuigen met de stofzuiger niet? Het kan zijn dat je rookmelder op een verkeerde plaats hangt. Wellicht hangt de melder ergens waar damp of stof vaak voorkomt. Zo is het niet verstandig om de rookmelder te dicht bij de keuken of badkamer te plaatsen. Door de damp van het koken of de douche of bad gaat de rookmelder namelijk ook af. Verplaats daarom je rookmelder naar een ander punt in de ruimte als je hier last van hebt. Kan of lukt dat niet, overweeg dan een hittemelder in plaats van een rookmelder. Hittemelders gaan niet af door rook of damp, maar geven alarm als er een snelle stijging is in temperatuur.

rookmelder

5. Vervang je rookmelder na 10 jaar

Een kwalitatieve rookmelder heeft een levensduur van maximaal 10 jaar. Daarna is de melder versleten en moet je hem weggooien en vervangen. De reden dat een melder 10 jaar meegaat s omdat de rookkamer en de snsor ‘slijten’ op het moment dat de rookmelder actief is. Er komt stof of aanslag in de rookmelder en op de sensor. Op een gegegevn moment gaat de melder is storing of zelfs valse alarmen geven. Vervang je melder dus op tijd. Op alle rookmelders staat de productiedatum of vervangdatum (vaak op de onderkant van de melder). Maak een notitie in je agenda dat je de melder tegen die datum vervangt.